CHP Biga İlçe Başkanlığından 1 Mayıs Açıklaması

CHP Biga İlçe Başkanlığından 1 Mayıs Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Biga İlçe Başkanı Osman Öztürk, 1 Mayıs İşçi Bayramı hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Saygıdeğer Bigalılar bugün 1 Mayıs 2020,

Ulusal anlamda 1 Mayıs geçirdiği tarihsel mücadele süreçleri ile birlikte Emek ve Dayanışma Günü olarak 2009’dan bu yana TBMM’de kabul edilen yasa ile Ulusal Bayram olarak kutlanmaktadır.

Evrensel anlamda ise 1 Mayıs ise 1890'dan başlamak üzere , "Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü" olarak kabul edilmektedir.

Evrensel ve Ulusal anlamda bir bütün olarak ele aldığımızda dünya mücadele tarihinde 1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak ağır koşulları geçirerek günümüzde bizleri karşılıyor.

Türkiye’de 24 Temmuz 1963 tarihinde ilk defa Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Kanunu’nun kabul edilmesi ile tanınan hakların devamı ile Türkiye işçi sınıfının büyük bedeller ödeyerek elde ettiği tarihsel kazanımlarının çoğunu, günümüz yaşam koşulları ile Ülkemizin neo - liberal politikalara uyum süreci sonucu, yitirmekle karşı karşıya kalmış durumdadır.

Bu koşulun en doğrudan, en gerçekçi hali bütün Dünyayı sarsan Covid-19 salgını ile herkesin evde kalması istenirken dar gelirliler, işçiler,  emekçiler, kazancı bedeni çalışmasına bağlı olanlar salgınla boğuşmanın yanında, aç ve işsiz kalmamak ile de mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. İktidarın bu zor salgın sürecinde dahi, kısa çalışma ödeneği veyahut ücretsiz izin gibi asgari yaşam koşullarının altında yaşamak zorunda bırakıldığı Ülkemizdeki emekçiler her zorlukta olduğu gibi, salgında da ağır yükünü taşımaya devam etmektedir.

Biga'da da tanıklık ettiğimiz üzere; salgını yok sayarak halen işçiler işsiz kalmamak adına fabrikalara gitmeye devam etmekte, esnaflarımız borçlarını ödeyebilmek ve ailesinin ihtiyaçlarını giderebilmek için dükkânının kepengini açmak zorunda kalmakta ve temizlik işçileri de sabah ezanında şehri temizlemek için yollara düşmektedirler.

Bu yaşananlar gözler önünde iken Siyasi İktidar hala ekranlarda 'Aklımız ile dalga geçmek adına'  kısa çalışma ödeneği ve aylık 1.177 TL gibi asgari ücretin yarısı ile yaşama imkânını halka Lütuf gibi sunmaya devam etmektedir. Bir diğer yandan salgın sürecinde olağanüstü emek sarf eden sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik Sağlıkta Şiddet yasasının fiili faydasını halen görebilmiş değiliz. Daha dün, hastane yoğun bakımını oksijen tüpü ile basarak Sağlık emekçilerine saldıran sözüm ona hasta yakını elini kolunu sallaya sallaya sokakta gezmeye devam etmektedir.

Ayrıca bir diğer husus olan İktidarın her seçim sürecinde kamu çalışanlarına vaat olarak sunduğu ek gösterge konusunda da hiçbir aşama kaydedilmemiş, oylarını alarak taleplerini yıllardır yok saymaya devam etmektedir. 

Bizler, 1977 yılında bütün tehditleri yok sayarak Taksim meydanını sabahın erken saatlerinde itibaren doldurmaya başlayan, bayramlarına sahip çıkıp, coşkularıyla, özgür ruhlarıyla alanı dolduran işçiler, emekçiler, öğrenciler, kadınlar, çocuklarıyız ve bizler o neslin temsilcileriyiz.

Bizler uzun yıllar yasaklı kalan 1 Mayıslarda tutuklanan ve gözaltına alınan aydınlar, sendika yöneticileri, işçiler, işsizler ve yoksullarız. Bizler muhalif haber yapmaları sebebiyle tutuklanan, işsiz bırakılan, yoksulluğa itilen, baskı altında bırakılan Basın Emekçileriyiz.

Ve Bizler 30 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra Biga Belediyesinde yasal haklarına sahip çıktığı ve ekmeğine sahip çıkmasına rağmen işsiz bırakılan, ailesiyle yoksulluğa mahkûm edilen onlarca işçiler ve emekçileriz dedi.



Siyaset 1.05.2020 12:14:00 0
  • Perşembe 18.4 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.2 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.3 ° / 11 ° Güneşli
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,53% -0,04
  • EURO

    34,79% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2439,98% 0,42
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61