Üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan bağımsız bir araştırma laboratuvarı olan “Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı” (ÜniAr) tarafından ilki 2016 yılında yapılan Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasının (TÜMA) beşincisi, 125 devlet ve 67 vakıf olmak üzere 192 üniversitede öğrenim gören 39.386 öğrenciden veri toplanarak gerçekleştirildi.
TÜMA raporuna göre “Devlet Üniversitelerinin Genel Memnuniyet Sıralaması”nda 2019’da 25. sırada yer alan ÇOMÜ bu yıl 125 devlet üniversitesi arasında 11’inci sıraya, vakıf ve devlet olmak üzere 192 üniversitenin yer aldığı genel değerlendirmede ise 2019’daki 48’inci sıradan bu yıl 24’üncü sıraya yükseldi.
Öğrenim deneyiminin tatminkârlığı, yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu, akademik destek ve ilgi, öğrenme imkân ve kaynaklarının zenginliği, kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet, kişisel gelişim ve kariyer desteği başlıklarının, öğrencilerin tarafından değerlendirildiği araştırmada ÇOMÜ, “Yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu / öğrenme imkân ve kaynaklarının zenginliği” alanlarında öğrencilerin beklentilerini en üst düzeyde karşılayan A Plus üniversite olmaya hak kazandı.
Yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu sıralamasında bu yıl; 28’den 13’üncü sıraya, akademik destek ve ilgi sıralamasında 47’den 29’uncu sıraya, kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet sıralamasında ise 58’den 38’inci sıraya yükselen ÇOMÜ, memnuniyet alanlarına göre ilk yirmi üniversite içerisinde yer aldı.
Bir diğer Araştırma: “Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri” Sıralaması
Temel amacı Türkiye’deki devlet üniversitelerini ve bu üniversitelere bağlı fakülteleri akademik teşvik performanslarına göre sıralamak olan ÜniAr’ın bir diğer araştırması da bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen “Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri” sıralaması.
Devlet üniversitelerini ve fakültelerini sıralayarak Türk üniversite sistemine farklı bir veri sağlamayı amaçlayan araştırmada devlet üniversiteleri genel sıralamasında ÇOMÜ, 123 devlet üniversitesi arasından 47. sırada yer aldı. Başka bir kategoride ise 2006 yılından önce kurulan 70 üniversite arasından 30. oldu.
2020 verilerine göre sıralamalarını yükselten akademik birimlerimiz şunlar:
Fen-Edebiyat Fakülteleri sıralamasında 31. sıradan 9. sıraya,
Güzel Sanatlar Fakülteleri sıralamasında 20. sıradan 8. sıraya,
Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakülteleri sıralamasında 6. sıradan 4. sıraya,
Uygulamalı Bilimleri Fakülteleri/Uygulamalı Bilimler Yüksekokulları sıralamasında 9. sıradan, 6. sıraya.