Ekonomi 5.06.2021 18:57:00 0

Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesinde Çeltikler Yeşermeye Başladı

Çanakkale Merkez, Biga, Ezine, Lapseki ve Çan ilçelerinde uygulanan ‘’Damlaya Damlaya Çeltik Olur’’ projesinin de çeltikler yeşermeye başladı.

Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesinde Çeltikler Yeşermeye Başladı

Çanakkale Merkez, Biga, Ezine, Lapseki ve Çan ilçelerinde uygulanan Damlaya Damlaya Çeltik Olur projesinin de çeltikler yeşermeye başladı.

​Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ‘’Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi’’ kapsamında kabul edilerek finanse edilen, Çanakkale Merkez, Biga, Ezine, Lapseki ve Çan ilçelerinde uygulanan ‘’Damlaya Damlaya Çeltik Olur’’ projesinin de çeltikler yeşermeye başladı.

Çeltik; sulama suyunu en fazla kullanan bitkiler içinde yer almakta. 4 aylık yetişme periyodu boyunca klasik tava sulama yönteminde dekara 1500 ile 2500 m³ arasında su uygulanmakta. Bu da ülkemizde çeltik ekim alanlarının artırılmasının önünde engel olmakta,  belli bir alanın üzerine çıkarılmasını kısıtlamakta. Kuraklıktan dolayı tarımsal sulamada yaşanan su kısıtının oldu yıllarda ise mecburi olarak ekim alanları daraltılmaktadır.

Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesinde Çeltikler Yeşermeye Başladı
Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesinde Çeltikler Yeşermeye Başladı

Hazırlanan proje ile çeltik yetiştiriciliğinde klasik tava sulama yöntemi yerine damla sulama yöntemi kullanılarak % 50 den fazla su tasarrufu sağlamak, su kısıtından dolayı çeltik ekim alanlarının arttırılmasının önündeki engeli kaldırmak, sertifikalı tohum kullanılması ile birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alınmasını sağlayıp çeltik ithalatını azaltmak, aşırı sudan dolayı toprağın biyolojik yapısının bozulmasının önüne geçmek, yer altı sularının kirlenmesini önlemek, sivrisinek problemi oluşmasının önüne geçmek, kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amaçlanmış.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ‘’Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi’’ kapsamında kabul edilen projeye; 2 milyon 600 TL ödenek ayrılmış, proje kapsamında damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiren üreticilere sertifikalı çeltik tohumluğu ile ön bitki olarak ekilecek baklagil yem bitkisi tohumu % 75 devlet, % 25 vatandaş katkılı olarak verilecek, kullanılan sulama ekipmanlarına % 50 destek verilecek. Sulama ücretinde % 50, ruhsat ücretinde % 75 indirim yapılacaktır.

Proje kapsamında bugüne kadar Çanakkale'nin Merkez, Biga, Ezine ve Lapseki ilçelerinde 115 üreticiye 3.500 dekar alanda kullanılmak üzere 74.280 kg sertifikalı çeltik tohumluğu dağıtımı gerçekleştirilerek ekimleri yaptırıldı. Ekimler devam etmekte.

Çeltikte; damla sulama yönteminde dekar başına 800 ile 1000 metreküp arasında su kullanılmakta bu şekilde eski klasik tava sulama yöntemine göre % 50 den fazla su tasarruf sağlanarak su kaynaklarının israfının önüne geçilmekte ve kuraklığın yaşandığı günümüzde su tasarrufuna büyük katkı sağlamaktadır.

Damla sulama yöntemi kullanılarak çeltik yetiştiriciliği suyu bitkinin istediği zaman, istediği miktarda, bitki kök bölgesine verme imkanı sağladığından, yer altı sularının kirlenmesini önlemekte, sivri sinek problemi oluşmasının önüne geçerek, kimyasal ilaçlamanın azaltılmasını sağlamakta.



Bu Haberler İlginizi Çekebilir