Enver Paşa İmzalı Belge,Tarihi Alan Başkanlığına Bağışlandı

Enver Paşa İmzalı Belge,Tarihi Alan Başkanlığına Bağışlandı

Çanakkale Savaşları sırasında şehit olan Yüzbaşı Mehmet Fazıl Çerkeş'in şehit haberinin ailesine bildirildiği, Enver Paşa'nın ıslak imzasının yer aldığı belge, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'na bağışlandı.

Çanakkale Muharebeleri esnasında 1881 doğumlu olup 23. Alay 1. Tabur 2. Bölükte görev alan Yüzbaşı Mehmet Fazıl Çerkeş muharebe alaninda şehit düşmüştür. Mehmet Fazıl Çerkeş'in şehit olduğunun haberi ise ailesine Enver Paşa tarafindan ıslak imzalı bir belge ile bildirilmişti. O belge 108 yıl sonra yeniden bu topraklarda.

Mehmet Fazıl Çerkeş'in şehit haberinin belgesi deden toruna kadar saklanmış ve bugüne kadar orjinalliğini korumuştur.

Mehmet Fazıl Çerkeş'in torunları Mehmet Fazıl Erüreten ve İlksen Turhanoğlu Enver Paşa imzalı belgeyi başkanlığımıza teslim ettiler. Belgeyi teslim alan Tarihi Alan Başkanımız İsmail Kaşdemir; "Böylesine önemli, hatırası olan ve manevi değeri yüksek bu belgeyi bize güvenerek teslim eden Şehit Mehmet Fazıl Çerkeş'in torunlarına çok teşekkür ediyoruz. Bu topraklarda bağımsızlığımız için mücadele edip şehit düşen Yüzbaşımızın ailesine şehit olduğunun haberi Enver Paşa tarafından yazılan ve imzalanan belge ile verilmiştir ve bu belge 108 yıl sonra artık Yüzbaşımızın şehit düştüğü bu topraklarda sergilenecek. Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak her zaman "Sahip Çıkalım" diyoruz. Bunlar önemli eserler. Buraya gelen her eseri artık Tarihi Alana gelen bütün ziyaretçiler görebilecek. Bunun bilincinde olup bize güvenerek dedelerinin hatırasını teslim eden şehidimizin torunlarına çok teşekkür ediyorum." dedi.

Belgede "Alay 23. Tb 1. Bl. 2 Mahdumunuz Yüzbaşı Fazıl Efendi Çerkeş, 28 Temmuz 331 Tarihinde Meydan Muharebesinde Bir Osman Askerine Yakışan Kahramanlık ve Fedekarlıkla  Şehit Oldu.

Dini Celili İslamın ve Mukaddes Vatanın Müdafaası Uğrunda Hayatını Feda Edenlerin Arkalarında Bıraktıklarına Düşen Vazife, Yeis ve Futur Değil Fahrir ve Sürurdur.

Bütün Arkadaşları Gibi Merhumun da Kıymetli Hatırası, Yalnız Sizin Değil Daha Büyük Ailesi Olan Ordunun Kalbinde Ebediyen Saklı Kalacağına ve İntikamın Düşmanlarımızdan Alınacağına Emin ve Bununla Müteselli Olunuz.

Muhterem Şehidin Bütün Yakınları ve Sevenleri İçin, Allahtan Ecir ve Sabır Tazarru Ederek Beyanı Hürmet Eylerim.

Başkumandan Vekili
Enver" yazmaktadır.

Eser yakın zamanda Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde sergilenmek üzere hazır olacaktır.



Gündem 4.12.2023 17:15:24 0
  • Perşembe 20.4 ° / 11 ° Güneşli
  • Cuma 20.5 ° / 11.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.2 ° / 12.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,47% 0,32
  • EURO

    34,67% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2410,63% 1,29
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00