Biga Kaymakami Erdinç Dolu gerçeklestirilen röportajda,Biga hakkinda,yapilan ve baslayacak projeler hakkinda birçok alanda önemli açiklamalara yer verdi.
Biga Çarsamba Postasi Gazetesinin sahibi,Gazeteci Kadir Atay'in "Sevdamiz Biga" basliginda gerçeklestirdigi röportaj serisinde bu hafta Biga Kaymakami Erdinç DOLU,Biga'yi ve çalismalari anlatti.
-Kaymakam Bey bizleri kabul ettiginiz için tesekkür ederiz. Biga’ya gelisinizin üzerinden 1 sene geçti. Bu süreç içerisinde ev ziyaretleri olsun is yeri ziyaretleri olsun esnafla bizzat iletisim kurmaya çalistiniz. Bu süreci nasil degerlendirirsiniz, Biga’yi nasil buldunuz?
Öncelikle nazik ziyaretiniz için sizlere tesekkür ediyorum. Geçtigimiz yil Eylül ayinin 6’si itibariyle göreve baslamistim tam bir yil geçti. Eski bir sancak olan Biga’da görev yapmak bizler için de ayri bir ayricalik, bir gurur… Öncelikle Biga’da yasayan vatandaslarimiza sicak ilgisi için tesekkür ediyorum. Her bir vatandasimizin sorunlarini, taleplerini yerinde incelemeye sorunlariyla hemhâl olmaya çalistik. Bunun içinde biraz önce de söylediniz gibi hane ziyaretlerine çok agirlik verdik. Yeni dogum yapan ve vakfimizdan müracaatlari olan vatandaslarimizin evlerini de ziyaret ettik. Tabii bütün bu ziyaretlerimizin, sahada olmamizin tek gayesi su gök kubbede hos bir sada birakabilmek. Bunu basarabildiysek ne mutlu bize… Biga sanayisiyle tarimiyla gerçekten sadece Çanakkale’nin degil bölgenin de lokomotif bir ilçesi. Ekonomik ve dinamik yapisi gerçekten de ciddi bir potansiyeli barindiriyor. Ayrica farkli etnik ve kültürel yapiyi barindiran kadim bir sehir, tarihi bir sehir, kültürel bir sehir… Bizlerin felsefesi Halka hizmet, hakka hizmet anlayisi olmustur.Ben her zaman vatandaslarin bizi nasil degerlendirdiginin daha önemli oldugunu düsünüyorum.
-Biga’nin gelismesi için planlanan ve sürdürülen bazi projeleriniz var. Bu projeler hakkinda bilgiler alabilir miyiz?-Engelsiz Yasam Merkezi kurmak istediginizi biliyoruz. Bu projeyle alakali bir gelisme oldu mu?
-Umudumuz Aydinlik Yarinlar (UMAY) bir projeniz var. Bu proje hakkinda bilgi verir misiniz?
-Akademik Basariyi Aydinlatma Projesi (BABAP) Bu proje hakkinda da bilgi verir misiniz?
Bu aslinda geçen sene Kaymakamligimizca baslattigimiz ama bu sene daha çok agirlik verdigimiz bir proje. Bu projenin birden çok bileseni var. Özellikle sinava hazirlanan 8. ve 12. Sinifa giden ögrencilerimize yönelik bir proje. Hafta sonu esas olmak üzere hafta içi de destekleme kurslari açiyoruz. Bu projein amaci hem gençlerimizin pandeminin de etkisiyle olusan konulardaki eksikliklerini kapatmak hem de sinavlara iyi hazirlanmalarini saglamak. Ögretmenlerimizde özellikle hafta sonu o açigi kapatmaya çalisiyorlar. Özellikle köylerdeki yaklasik 122 ögrencimizi 17 aracimiz ile hafta sonu kurs merkezlerimize tasiyoruz. Ögrenci koçlugu sistemini getirdik. Her ögrencimizin mutlaka bir sinav koçu var. Hem 8.siniflarda hem de 12.sinflarda toplamda yil boyunca 8 özel sinav ayarladik. Ögrenci koçluguyla, ögrencilerimizin hangi derste hangi konuda eksikleri oldugunu belirliyoruz. Bunu takip edecek müdürlerimizden olusan bir komite olusturduk. Geçen hafta da toplanti yaptik ve ögrencilerimizin motivasyonunu, performansini arttiracak seminerlerde düzenleme karari aldik. Bazi akademisyenlerle ve kisisel gelisim uzmanlariyla görüsmeler yapiyoruz. Bunun tek gayesi ögrencilerimizi sinava iyi bir sekilde hazirlamak. Bu projenin bize ödüllendirme hariç yaklasik 750 bin lira gibi bir maliyeti var. Bu 750 bin liranin içinde özel hazirlattigimiz sinavlar, ögrencilerin hafta sonu evlerinden alinip kurs merkezine tasinmasi ve tekrar evlerine birakilmasi var. Hem ilk dönemin sonunda hem de ikinci dönemin sonunda basari ve gelisim gösteren ögretmen ve ögrencilerimizi ödüllendirmeyi düsünüyoruz. Hatta simdi 6.7.siniflari ve 10.11. siniflari da nasil dahil edebiliriz bu sisteme diye bir çalisma daha yapiyoruz. Bu 750 bin liralik projede kamu kaynagi yok tamamen hayirseverimizin destegi ile hayata geçirdik. Projenin basariya ulasmasi için çaba gösteren milli egitim müdürümüze, sube müdürlerimize, okul müdürlerimize ve fedakar ögretmenlerimize tesekkür ediyorum.
-Kara biga Kitap Kafe Projesi nasil ilerliyor?
Kitap Kafe projesi Kara biga Belediye Baskanimizla birlikte yürüttügümüz bir projemiz ve son asamaya geldik. Tedariklerini sagladik. Klasik kütüphane anlayisindan çikalim, gençler oraya gelsin, çayini kahvesini içsin, kitabini okusun, ders çalismak istiyorsa dersini çalissin istedik. Bu projeyi Biga merkezde yapmayi çok istedim, bunun için çok kafa yordum ama yer bulamadim merkezde. Ama Biga’da da kesinlikle olmasi gerekiyor. Karabiga’da Tas Mektep vardi bos durumda. Sag olsun Ahmet Baskanimizla is birligi içinde bu yerde projemizi uyguladik. Kendisi de isletmesini kabul etti. Bilgisayarli ortami da olacak insallah. Bilgisayarlari aldik yakin zamanda hizmete girecek.
-Cografi Isaretli Ürünler için basvurulariniz oldugunu belirtmistiniz. Son durumu nedir?
-Turizmle alakali devam eden projeler hakkinda bilgi verir misiniz?
Biga sanayi ve tarim sehri ama turizm ayagi biraz eksik. Biga’nin özellikle Parion antik kenti ve Kemer Köyü ile ilgili bir çalismamiz var. Hem eski okulu restore edip müze haline getirip hem de plaji Parionla birlikte turizme katmayi istiyoruz. Gerçekten çok güzel bir bölge… Bununla ilgili de fizibilite çalismamiz devam ediyor daha bitmedi. Bitince insallah onunla da ilgili finans yaratma çalismamiz devam edecek. AK Parti Grup Baskanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’da özellikle orada yapilan çalismayi önemsiyor ve bu konuda bize destek veriyor. Akabinde yine Nilüfer Gölü’nün çalismasini kaymakamlik olarak yaptik. Orada ki köylülerimizde sag olsun çok sahip çikiyorlar. Isletmesini de orada ki yerin muhtarligina verdik. Nilüfer Gölü bence görülmesi gezilmesi gereken bir alan oldu. Ayrica orada rahatlikla aileler, çocuklari oyun oynarken çay, kahve içebiliyorlar . Sadece çocuk parki ve yan tarafin aydinlatmalari yetersiz kaldi ve bunun içinde çalisma yapiyoruz. Yine belediyemizin yaptigi Abdiaga Mesire Alani var. Bir de Biga’da yetismis olan Mehmetçigin isim babasi Bigali Mehmet Çavus var. Kaymakamlik olarak Türkiye genelinde okullar arasinda Mehmetçigin isim babasi Bigali Mehmet Çavus adli kisa film yarismasi yaptik ve ciddi bir ilgi gördük. Bir çok gencimiz bu kisa film yarismasi vesilesiyle Mehmet Çavusu tanidilar.
-Hos Geldin Bebek Projeniz hakkinda kisa bir bilgi alabilir miyiz?
-Yalniz Degilsin Projesiyle alakali bir seyler söyler misiniz?
Yalniz degilsiniz diyerek evinin temizligini yapamayan ya da yardima ihtiyaci olan ailelere ulasiyoruz. Sosyal Yardimlasma Vakfimiz olarak yine köylerde bu ailelerimizin ihtiyacini karsiliyoruz, evlerini temizliyoruz. Bu konuda vakif müdürümüze ve çalisan arkadaslarimiza gayretleri için ayrica tesekkür ediyorum.
-Sera OSB Projesi ne durumda?
OSB’miz var ama biz yeterli görmüyoruz. Bitkisel üretim OSB’si kurmak içinde çalismalara basladik. Bunu daha önceden de deklare etmistik kamuoyunda biliniyor. Sera OSB’sinin Biga’ya daha çok deger katacagini düsünüyorum. Gümüsçay civarinda 500 dönüm kadar bir yer bulduk ve Tarim ve Orman Bakanligimizdan yetkililer de geldi ve saha da incelemelerde bulundular. Daha da genisletebilmek için yanlardaki komsu arazilerde de çalismalar yapiyoruz. Ama olmazsa da 500 dönüm üzerinden çalisma baslatacagiz. Eminim ki Sera OSB hayata geçtigi zaman Biga ciddi anlamda talep görecek. Hatta simdiden duyanlar yer istiyor.
-Baska yeni bir projeniz var mi?
Bakanliktan geçen bir projemiz. Insallah yakin zamanda gazeteci arkadaslarimizla paylasacagiz. Bu vesileyle belirtmis olalim. Kadin kooperatifleriyle ilgili bir projemiz hayata geçirecegiz. Yaklasik 1,5 milyon hibe destekli, kadinlarimizin becerilerini arttirabilecekleri ayni zamanda üretime, istihdama katki saglayacaklari bir proje. Peynir üretimi, bal üretimi ve el sanatlariyla ilgili teorik bilgilerin disinda da pratik bilgiler vermeyi ve hem ürünün üretilmesi hem de pazarlanmasi anlaminda da destek verecegimiz bir proje.
-Kapatilan Köy Okullarinin ‘Yasam Merkezi’ olarak dönüstürülmesi projesi hakkinda bilgi alabilir miyiz?
Özellikle artik köylerde bir çok okullarimiz ya bakimsiz ya kapatilmis durumda. Köy okullarinin Yasam Merkezi olarak dönüstürülmesini Bakanligimiz önemsiyor. Çalismalarimiz basladi. Açilisini da Kaldirimbasi köyünde yaptik ki tamamen hayirseverimizin katkisiyla… Ben bir kez daha tesekkür ediyorum. Gerçekten çok güzel bir hüviyete büründü ve çocuklarimiz su an orada okulda. Yine kadinlarimizin talep etmeleri halinde de kurslar açilacak. Köye bir canlilik bir hareket getirecek ve sosyallesmeleri açisindan da faydali olacagini düsünüyorum.
-Egitimin yuvasi okullar… Yikilan okullarin su anki durumu nedir? Yeni egitim-ögretim dönemine yetisecek mi?
Göreve basladigim zaman okullarimizin ihalesi yapilmisti ve müteahhit çalismalara baslamisti. Hatta aksamlari bile benden çalisma izni istemisti bende ‘yeter ki sen yetistir bu okullari istersen 7/24 çalis’ dedim. Isin açikçasi geceleri bile beton döküyordu hatta üzülerek söylemeliyim ki bunu sikayet edenler bile vardi. Sen dedik çalis çünkü bizim için önemli olan okullar… Bugün bana degisik platformlarda ‘Biga’nin en önemli sorunu nedir?’ diye soruldugu zaman Biga’nin birinci sorununun okullar oldugunu söylüyorum tartismasiz. Her sey iyi giderken malum bu dalgalanmalardan ötürü müteahhit zora girdi ve devam edemeyecegini söyledi. Bununla ilgili mevzuat düzenlemeleri de çikti ve karsilikli olarak is tasfiye edildi. Yeniden yaklasik maliyetler yeniden projesi revize edilerek agustos ayinda biz tekrar ihaleye çiktik. Daha önce ihaleye girmek isteyen müteahhitlerle birebir çalismalar birebir görüsmeler yaptik. Ancak ihaleye giren olmadi. Il Özel Idaresi tarafindan bu ayin 25’inde yeniden ihalesi var. En son yine Milli Egitim Bakanligi ile Ankara ziyaretinde de konusuldu ve maddi kaynak anlamda bir sikinti yok. Olumlu sonuçlanacagini düsünüyorum. Yani söyle söyleyeyim gerçekçi olmak gerekirse o komplekste 5 bina var. 3 okul, 1 yurt, 1 çok amaçli salon… Hepsinin Eylül ayina yetismesi zor. Ancak alacak olan firmadan öncelikle okullarin yapilmasini isteyecegiz. Eger ihalede güçlü bir firma alirsa Eylül ayina yetistirecegini düsünüyorum.
-Su an okullarin yetersiz olmasindan kaynakli olarak sabahçi-öglenci egitim sistemi devam ediyor. Ögrenciler sabah çok erken gidip aksam geç çikmalari kis ayinin gelmesiyle her iki zaman diliminde de karanlik oluyor ve bu durum velileri çok endiselendiriyor. Saatlerle alakali bir yapilandirmaniz olacak mi?
Saatlerin degisikligine biz karar vermiyoruz. Ders saatleri Türkiye’de genelinde 40 dakikadir. Bunun 30 dakikaya düsmesi için izin alinmasi gerekiyor. Biz yakin zamanda degisiklik yapilmasi için görüsmelerimizi yaptik. Ögrencilerimiz ve velilerimiz gerçekten su anda magdurlar. Okullari, hafta sonu BABAP kurslarini ziyaret ettigim zaman ögrencilerden bir istediginiz var mi dedigimde hakli olarak ilk bunu dile getiriyorlar. Bu konuyla ilgili yakinda degisiklik olacak bunu söyleyebilirim.
-Biga’nin düsman isgalinden kurtulusunun 100.yili çesitli etkinliklerle ve gösterilerle kutlandi. Bu konuda kisa bir degerlendirme yapar misiniz?
Birlikte kutlamak nasip oldu 100.yili… Birden çok kategoride yarismalar, etkinlikler düzenlendi ve vatandaslarimizin genel itibariyle de buna tepkisi olumlu oldu. Tabi su da olsa daha iyi olur denilecek hususlar olabilir mi süphesiz olur. Ama genel itibariyle ben olumlu görüyorum. Bu anlamda da basta belediyemize, katki saglayan kurumlarimiza, STK’larimiza, sponsorlarimiza tesekkür ediyorum. Insallah seneye daha da iyisini, güzelini gerçeklestirme firsatina erisiriz. Bunun içinde çalismalara yavas yavas baslamakta fayda olacagini, bununla ilgili her kesimin, her STK, kamu kurumunun görüs ve önerilerini yavas yavas alip planlamaya baslamak gerekir diye düsünüyorum.
-Ayni zamanda bu sene Biga Fuari çok büyük ilgi gördü. Bu konu hakkinda da degerlendirme yapar misiniz?
Ticaret ve Sanayi Odamiz gerçekten elini tasin altina koyuyor bu konuda. Sadan baskanimiza tesekkür ediyorum büyük bir özveri gösteriyor. Özellikle Biga’nin tanitimi, marka sehir olmasi konusunda hem Ticaret ve Sanayi Odasi baskani olarak hem de bir is adami olarak büyük katki ve destek sunuyor. Bu sene de gerçekten ciddi bir ilgi vardi fuara. Katilan istirakçiler, firmalar da çok memnun oldu. Bu bizleri çok mutlu ediyor. Bölgede ses getiren bu tip fuarlar ne kadar yayginlasirsa etki alani o kadar güçlü olur. Bu Biga için pozitif bir sey. Ben emegi geçen tüm paydaslara tesekkür ediyorum.
-Biga’dan yogun katilim ile Ankara çikartmasi yaptiniz. Orada yapilan görüsmeler ve sonuçlari ile alakali bilgi verir misiniz?
Ankara ziyaretinin ilkini göreve basladigimizdan kisa bir süre sonra gerçeklestirmistik. Ilk ziyarete çikmadan önce söylemistim ve her platformda da söylüyorum, bir yerde birlik beraberlik dayanisma varsa ki bunun içerisinde kamu, yerel, STK’lar, siyasetçisi, odalar hepsini kastediyorum, o yerde pozitif güzel gelismeler oluyor. Ilk ziyarette olumlu sonuçlarla dönmüstük. Arkadaslarla mutlaka ikincisini en kisa sürede gerçeklestirelim demistik ve geçtigimiz ay nasip oldu. En son ziyaretimizde Bigamizi ilgilendiren konulari Ulastirma Bakanimiz, Enerji Bakanimiz ve diger bakanlik yetkililerimizle görüstük. AK Parti Grup Baskanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu bize Biga’nin her türlü sorunlari hakkinda yardimci olmaya var güçleriyle çalisiyorlar. Çözümü noktasinda birebir takip ediyorlar. Kendilerine bir kere daha tesekkür ediyorum. Gençlik ve Spor Bakanligi’na da taleplerimizi yineledik. Ulastirma ve Altyapi Bakanligimiza da özellikle Kara biga Limani’nin genisletilmesi ve yolun asfalt olmasi, Kibris Sehitleri Caddesi’nin asfaltinin yenilenmesini talep ettik. Bakanimizin bu konudaki yaklasimi olumluydu. Özellikle liman konusunda da fizibilite çalismalari bitti ve yatirim programina alinmasini bekliyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimizla özellikle merkezdeki trafonun alt yapisinin yenilenmesi ve OSB’ye dogalgaz getirilmesi ile ilgili görüsmeler yaptik. Bugün Ticaret Bakani Yardimcisi buradaydi ve daha önceden bahsettigim konuyla ilgili arazi yer çalismasiyla ilgili incelemelerini sürdürüyorlar. Bu incelemeler Ankara ziyaretinin olumlu yansimalari. Tam olarak netlesmeden de fazla bir açiklama yapmak istemiyoruz. Bu ziyaretin yakinda meyvelerini verecegini düsünüyorum. Tek gayemiz Biga’ya bir seyler katabilmek. Simdiden de 3. ziyaretin çalismasini yapiyoruz.
-Biga’daki spor etkinlikleri, tesisler ve Biga’nin lokomotif kulübü Bigaspor hakkinda neler söylemek istersiniz?
Ilçemiz genç nüfusa sahip… 15 bine yakin ögrencimiz, 15’e yakin spor kulübümüz var. Gerçekten spor kenti olabilecek potansiyeli ve imkanlari oldugunu düsünüyorum. Okul müdürlerimiz ile bir araya geldigimizde gençlerimizin, çocuklarimizin mutlaka sportif faaliyetlere, sosyal kültürel faaliyetlere, resim, müzik, tiyatro, spor gibi herhangi bir bransa mutlaka yönlendirilmesini tavsiye ediyorum. Bu çok önemsedigim ve üzerinde de durdugum bir konu. Ilk Ankara ziyaretimizi Gençlik ve Spor Bakanligina yapmamizin sebebi hem Ilyas Bayram Stadyumu’nun rehabilite edilmesi hem de yillardir atil kalan 18 Eylül Stadyumu’nun yenilenmesiydi. Her ikisinin de ödenegi çikti hatta 18 Eylül Stadyumu ihale edildi ve çalismalara baslandi. Gençlerimizin, kulüplerimizin hizmetine kisa sürede sunacagiz insallah. Gençlik merkezimiz, Gençlik ve Spor Bakanligimizin yaptigi belediyemizin islettigi bir yüzme havuzumuz, iki kapali spor salonumuz, birden çok açik basket, voleybol sahalarimiz var. Bunlari da isin açikçasi yeterli görmüyoruz çünkü spora yatkin bir gençlik var. Talep çok ve 2 kapali spor salonu var yetmiyor. Bende ziyaretlere gittigim zaman tamamen dolu ve bos saat bulunmuyor. En son Milli Egitim Bakanligimizi ziyaret ettigimizde yeni bir kapali spor salonu talebinde bulunduk, basvurumuzu da yaptik. Hatta biz yeni kapali spor salonu için yeri bile ayarladik. Ödenegin çikmasi durumunda yine merkezde okullarin kullanimina sunulacak. Spor konusunu çok önemsiyoruz çünkü malum teknoloji, sosyal medya bagimliligindan birçok bagimliliga kadar gençlerimiz maalesef bir girdabin içinde. Bizde diyoruz ki bu isten çikmanin yollarindan biri spor… Mutlaka her ögrencimiz profesyonel olmasa bile bir spor daliyla ilgilensin, bir tane enstrüman çalabilsin istiyoruz. Bunun içinde çaba gösteriyoruz.
Bigaspor’da Biga’nin tanitimi için aslinda bir marka yüzü. Bigaspor ne kadar basarili olursa o kadar çok bizim için bir gurur kaynagi. Bigaspor’a geçen sene de özellikle finans anlaminda kaynak yaratmaya çalistik bu sene de keza öyle çalisma yapiliyor. Bir araya geliyoruz, bizim katki saglayabilecegimiz hususlar nelerdir diye. Gençlik ve Spor Bakanimizdan talep ettigimiz hususlardan biri de zeminin yenilenmesiydi. Ne kadar çok gençlerimize faydali olabilirsek o derece önemli. Ben Bigaliyim, Bigasporluyum diyen herkese is düsüyor. Herkesin elini tasin altina koymasi gerekiyor. Biga isterse bunu basaracak güce sahip. Bu anlamda da Bigaspora yeterli destegi verecegini düsünüyorum.
-Bizi kabul ettiginiz ve verdiginiz cevaplarla aydinlattiginiz için tesekkür ederiz. Son olarak Biga Halkina söylemek istediginiz bir sey var mi?
Benim içinde keyifli bir sohbet oldu. Ben de tesekkür ediyorum. Burada göreve basladigimiz günden itibaren ayrilincaya kadar biz de Bigali gibi çalismaya devam edecegiz. Bizim tek gayemiz gerçekten vatandaslarimizin derdini sikintisini çözebilmek, sorunlarini giderebilmek, dertleriyle dertlenmek, vatandaslarimizin gönüllerine girebilmek, onlara dokunabilmek. Bizim kapimiz da gönlümüz de herkese açik. Belki geldiklerinde toplantimiz olur ya da disarda oluruz görüsemeyiz iletisim bilgilerini biraksinlar. Mutlaka dönmeye çalisiyoruz çünkü bizim amacimiz vatandasimizi dinlemek sorunu varsa çözmeye gayret etmek, bu yolda çaba göstermek. Bunun için ev ev, mahalle mahalle geziyoruz… Köylere gittigimiz zaman genellikle erkek vatandaslarimiz bizi dinliyor, kadinlarimiz genellikle olmuyor. Kadinlarimizin ne tür sorunlari var rahatça anlatabilsinler diye esim Senay Hanim köy gezileri yapiyor . Köylerde muhtarimizin esinin ev sahipliginde kadinlarimizla toplaniyorlar varsa dertleri rahatça anlatabiliyorlar. Ayrica kadina yönelik siddet, KADES uygulamasi ve kadinlarda sik görülen kanser türleri ve taramalarin önemi konusunda uzman kisiler tarafindan bilgilendirmeler yapiliyor. Bütün bu ziyaretlerin aslinda temel felsefesi ‘siz yalniz degilsiniz, devletin sefkatli eli var’demek. Süphesiz her sorunu çözemiyoruz keske çözebilsek ama niyetimizin ne oldugunu vatandaslarimizin bilmesini isteriz. Buradan ayrilirken bir kisi ‘Allah razi olsun sunu yapti, yapilmasina vesile oldu’ derse bundan daha büyük söz yok bizim için.
KAYNAK:BIGA ÇARSAMBA POSTASI-KADIR ATAY