Halimbey Konağı Biga Kent Müzesi Olması İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Halimbey Konağı Biga Kent Müzesi Olması İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Biga Kent Konseyi bünyesinde Kent Konseyi Yürütme Kurulunun 29.07.2019 tarihli kararına istinaden kurulan ve o tarihten itibaren çalışmalarını özveri ile sürdüren Biga Kent Müzesi ve Arşivi Çalışma Grubu, genişletilmiş toplantısı 29 Kasım Cuma günü Biga Halimbey Konağı’nda yapıldı.

Toplantıya Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Kent Konseyi Başkanı Metin Tatlı, Belediye Müdürlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ilgililer katıldı.

Halimbey Konağı Biga Kent Müzesi Olması İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Öncelikle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Veysel Tolun, Biga Kent Müzesi Çalışmalar konulu sunumları ile katılımcılara, BİKEM (Biga Kent Müzesi ve Arşivi Çalışma Grubu) çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Veysel Tolun yaptığı konuşmada;

Müzeyi sürekli cazibe merkezi haline getirmek için sergiler düzenlenebilir. Akla ilk gelen sergiler Biga’da Basın ve Pomak Kültürü olabileceğini düşünüyoruz.

Kent Müzelerinin varlık nedeni, daha çok insanların kendi yaşadıkları kent ve o kentin geçmişi ve yakın çevresiyle ilişkilenmelerini sağlamak ve bu vizyondan  yola çıkarak ortak bir gelecek yaratmak üzerine oturmaktadır.

Kent Müzeleri,  yerel yönetimlerin oluşturduğu ve sahip çıktığı müzelerdir. Sivil toplum kuruluşları ve yerel inisiyatif gruplarının ve kentlilerin bu oluşuma ve sürdürülmesine gönüllü olarak katılım sağlamaları önemlidir.

Halimbey Konağı Biga Kent Müzesi Olması İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Kent ve kentli için hizmet üreten Kent Müzeleri kentin tanıtımına ve turizm potansiyeline de katkıda bulunmaktadır. Kent müzeleri, kentlerin öykülerini ve deneyimlerini geçici sergilerle,  eğitim programlarıyla, araştırmalarla, yayınlarla ve diğer etkinlikler aracılığıyla çeşitli şekillerde topluma aktarmaya çalışmaktadırlar.

Müzeler tek başlarına var olamazlar. Kente bakmaları, binalarını, halkını öykünün ayrılmaz bir parçası ve kentin diğer kurumlarını birer ortak olarak görmeleri gerekir.             

Kentlerin öyküsü bir yerde o kentte yaşayan insanların öyküsüdür. Onların yaşadıkları, anne babalarının, dedelerinin yaşadıklarını onlara sormalı ve öyküyü oluşturmalıdır. Müze toplumda kent yaşamının önemli bir ögesi olarak görülmelidir.  Müze toplumun tüm kesimlerine hitap ederek onları kazanmalıdır.

Bu çerçevede oluşturmaya çalıştığımız Biga Kent Müzesi ve Arşivi çalışmalarına tüm Bigalıların katkı vermelerini bekliyoruz. Özellikle aile büyüklerinizin saklamayı başarabildiği Biga’nın öyküsünün bir parçası olan diplomalar, karneler, ruhsatlar, kente dair kitaplar, yayınlar, fotoğraflar, videolar gibi yazılı ve görsel dokümanlarınızı bizimle paylaşmanız çağrısını yapıyoruz. Ayrıca kentin geçmişine tanıklık etmiş olan büyüklerimizle söyleşiler yapmayı ve bunları kentin hafızasına kazandırmayı planlıyoruz. Bu konuda da siz kentlilerden katkı bekliyoruz.

Dr. Veysel Tolun’un sunumunun akabinde Uluslararası Müzeler Konseyi’nin Uluslararası Arkeoloji ve Tarih Müzeleri Komitesi başkanı Burçak Madran hanımefendinin Kent Müzeleri hakkındaki değerli sunumları ile toplantı devam etti.

Uluslararası Müzeler Konseyi’nin Uluslararası Arkeoloji ve Tarih Müzeleri Komitesi başkanı Burçak Madran yaptığı konuşmada;

Kent müzesi bir kente dair her şeydir. Kent müzeleri o kente dışarıdan gelen insanlara tanıtmak için yapılır. Bu müzeler kentin yakın tarihini anlatmaktadır. Sergi ve koleksiyonlar yapılabilir. Burada hedef kitle, mekan ve bütçe önemlidir.

Çanakkale ve Biga çevresinin bir maketi olmalıdır. Kent müzeleri kurulmadan önce bir tama belirlenir. Coğrafi ve kronolojik noktalar üzerinden karşılaştırmalar yapılarak ilerlenebilir. Müzenin iç tasarımı ve yerleşimi çok önemlidir.

Halimbey Konağı Biga Kent Müzesi Olması İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Kent Müzesi kuruluşuna yönelik çalışmalarda öncelikle kentle ilişki kurulacak alanlar saptanmalıdır. Bir yerleşim biriminin bütünsel varlığını tarif eden unsurlar, temel akslar olarak kent müzesinde yer almalıdır. Bunlar; insanlar, mekanlar ve olaylardır, dedi.

Toplantı soru cevap ve söyleşi ile sona erdi.



Yaşam 29.11.2019 17:40:00 0
  • Salı 24.2 ° / 14.6 ° false
  • Çarşamba 18.9 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Perşembe 18.4 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,60% 0,27
  • EURO

    34,77% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2410,39% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3997,01% -1,87