“Hayallerimizi somut projelere dönüştürdük”

“Hayallerimizi somut projelere dönüştürdük”

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Meclis Başkanı Melih Akyıl yönetiminde 2023 yılının son toplantısını Aralık ayının sonunda gerçekleştirdi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Meclis Başkanı Melih Akyıl yönetiminde 2023 yılının son toplantısını Aralık ayının sonunda gerçekleştirdi. 2024 yılı bütçesinin 7 milyon 500 bin lira olarak belirlendiği toplantıda çeşitli ücret ve tarifeler de belirlendi. Hayallerle yola çıktıklarını, hayallerini somut hedeflere dönüştürdüklerini dile getiren Biga TSO Başkanı Şadan Doğan; “O hayallerimizin tamamı ayağı yere basan ve gerçekleşen projelere dönüştü. Sizlerin sayesinde bunu başardık. Biz o zaman Karabiga Limanı ile demiryolunu söylemiştik. Bakın Karabiga Limanı yapılacak. Bozlar'da Yat İmalatı İhtisas Serbest Bölgesi de faaliyete geçecek. Hayallerimizi somut projelere dönüştürdük” dedi.

AKYIL, TERÖR OLAYLARINA VE EKONOMİK GELİŞMELERE DİKKAT ÇEKTİ
Terör olaylarına ve savaşa dikkat çeken Biga TSO Meclis Başkanı Melih Akyıl; “Bu yıl 14’üncü toplantımızı yapıyoruz arkadaşlar. Bir defa yüzde 71’le toplanmışız. İki defa yüzde 100’le toplandık. En düşük oranımız yüzde 71 olmuş. Bu, gurur verici bir tablo. Yeni yılda da bunun devamını diliyorum. STK’lar biliyorsunuz fedakarlık işi. Böyle devam edersek herkese etkili bir şekilde çalıştığımızı göstermiş oluruz. Takdir ediliyoruz herkes tarafından. İnşallah terör ve savaşların sona erdiği, çocuklarımızın ölmediği, şehitlerimizin olmadığı bir yıl olur. Çok zor bir yıl oldu. Şanssızlıklar devam ediyor. İnşallah bu kötü durumlar, Filistin’deki savaş, barışla sonlandırılır. Can kaybı olmaz inşallah. Şehit haberleri de duymak istemiyoruz artık. Zor bir yıl geçirdik. Geçtiğimiz günlerde 3 No’lu Meslek Komitemizin girişimleriyle bir deprem farkındalık semineri gerçekleştirdik. Hocalarımız Biga’yı gezmişler, sorunları tespit etmişler ve çok değerli sunumlar gerçekleştirdiler. Böylesi önemli bir konuya da dikkatle eğilmenizi tavsiye ediyorum. Ekonomik ve ticari anlamda da birkaç şey söylemek istiyorum. Finansmana erişim biliyorsunuz hala sıkıntılı. Finansmana erişimde faizlerin yüksekliği noktasında bazı sıkıntılar yaşanıyor. İnşallah 2024 yılında finansmana erişimle ilgili odaların ve üyelerin talepleri gündeme alınır. Fiyat istikrarının olduğu, daha istikrarlı bir yeni yıl diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantıda sırasıyla 2024 Yılı Tahmini Gelir Bütçesinin Görüşülmesi, 2024 Yılı Tahmini Gider Bütçesinin Görüşülmesi, 2024 Yılında Uygulanacak Kayıt Ücreti ve Yıllık Aidat Tarifesinin Görüşülmesi, 2024 Yılında Uygulanacak Hizmet Karşılığı Ücret Tarifesinin Görüşülmesi, 2024 Yılında Oda Organları Üyelerine ve Oda Personeline Yurt içi ve Yurt dışı Görevlendirmelerde Verilecek Harcırahların Tespiti, 2024 Yılı Bilirkişi ve Eksper Raporu ile Kapasite Raporu İçin Eksper Görevlendirilmesinin Görüşülmesi gerçekleştirildi.

2023 YILINDA 6 MİLYON LİRA GELİR…
Biga TSO’nun Kasım ayı geliri 378 bin 746 lira olarak gerçekleşirken, 577 bin 104 lira 22 kuruş gider gerçekleşti. Aralık ayında ise 497 bin 934 lira 70 kuruş gelir elde edilirken, 466 bin 684 lira 87 kuruş harcama yapıldı. Biga TSO’nun 2023 yılında gelir bütçesi 6 milyon 534 bin 316 lira 65 kuruş olarak gerçekleşirken; 3 milyon 751 bin 324 lira 88 kuruş da gider gerçekleşti.

2023 yılı boyunca 163 yeni üye kayıt yaptırırken, 56 üye ise üyelik işlemlerini sonlandırdı. Odanın toplam üye sayısı 1849 olarak gerçekleşti. En fazla üye 3 No’lu Meslek Komitesi’nde 386 ile, en az üye ise 53 ile 7 No’lu Meslek Komitesi’nde yer alıyor.

2024 BÜTÇESİ 7 MİLYON 500 BİN LİRA
2024 yılı tahmini gelir gider bütçesi ile ilgili sunumu Biga TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ergin Sezen gerçekleştirdi. Sezen sunumun başında yaptığı konuşmada; “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın 4. Enflasyon Raporu toplantısında 2023 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 65, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 36 olarak güncelledi. 2024 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak hesaplandı. Bildiğiniz gibi bu oran devletin aldığı tüm evraklarda, cezalarda bu oranda artış uygulanıyor. 2023 yılında bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 171,95. Oldukça yüksek bir oran. 2024 bütçemizi denk yapıyoruz. 2024 yılı bütçemiz 7 milyon 500 bin lira olarak belirledik. Büyüme oranımız yaklaşık geçen yıla göre yüzde 97,36” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI, KAYIT ÜCRETLERİNİ ZORUNLU OLARAK ETKİLEDİ
Kayıt ücreti ile yıllık aidat ve munzam aidatın tespiti ve ödenmesi hakkında yapılan görüşmelerde meclis üyelerini bilgilendiren Ergin Sezen; “Kayıt ücreti ile yıllık aidat miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde onundan az, yarısından fazla olamaz. Kayıt ücretinin alındığı yıl için ayrıca yıllık aidat alınmaz. 7 kadememiz var burada. Birinci kademe 3500 lira. En düşük 7’nci derece ve üyelik ücreti 1.050 lira. Asgari ücret geçen yılın aynı ayına göre yüzde 100 oldu. Biz bu zammı mecburen böyle yapıyoruz. Yüzde 10’dan daha az olamıyor. Üst sınırları oldukça düşük tuttuk. Üyelerimizi koruyan bir tarife hazırladık” ifadelerini kullandı.

ZORLU BİR YIL VURGUSU
Gündem maddeleri oybirliğiyle kabul edildi. Görüşmelerin ardından yönetim kurulu adına faaliyet raporunu yine Yönetim Kurulu Üyesi Ergin Sezen gerçekleştirdi. Sezen konuşmasında; “Tüm üyelerimize 2024 yılının hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah 2024 yılı hepimiz için bereketli olur. Hem ilçemiz için, hem de ülkemiz için güzel şeyler görürüz umarım. Ama Melih başkanımızın da ifade ettiği gibi 2024 yılı zorlu bir yıl olacak. Hem Cumhurbaşkanı hem Bakanlar bunu en üst perdeden söylüyorlar. 2024 yılında çok sıkılaştırma yapılacağı, Türk Lirası’na ulaşımın çok zor olacağı, finansman giderlerinin çok yüksek olacağı bir yıl bekleniyor. Eski alışkanlıklarımızla giderek iş kazaları yaşamamız muhtemeldir. O yüzden 2024 yılını, 2023 gibi düşünmesin üyelerimiz. 2024 yılında daha dikkatli olmalı üyelerimiz. Mutlaka basit bir bütçe yapmalarını öneririm. Bu size bir yol çizecektir. Önlemler almanız lehinize olacaktır. Hepinize çok teşekkür ederim” dedi.

“KOMİTELERİMİZE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Ekonomik sıkıntılara dikkat çeken ve oda yönetimi ve meclisi olarak önemli çalışmalara imza attıklarını hatırlatan Biga TSO Başkanı Şadan Doğan; “2024 yılında ekonomik anlamda hepimiz çok dikkatli olmalıyız. Kredilerle iş olmaz. Faizler çok yüksek kredilerde. Para kazanmak zor. Ayakta durmak zor. Tüm üyelerimizi dikkatli olmaya, plan program yapmaya, bütçe hazırlamaya davet ediyorum. Ben komite çalışmalarımızı çok önemsiyorum. Komitelerimizin üyelerle bir araya gelmelerini önemsiyorum. Üyelerimizi dinlemeli, sorunları ve çözümleri tespit edip, ilgililerine ulaştırabilmeliyiz. Bu konuda komitelerimize çok önemli görevler düşüyor. Kurumlararası iletişimi çok önemsiyorum. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla iletişim halinde olduğumuz için çözüm noktasında da etkiliyiz. Eski meclis ve yönetim kurulu başkanlarımızı odamızda ağırladık. Çok kıymetli bir iş oldu. Onların istekleri doğrultusunda odamızın üstüne bir lokanta ya da kafeterya gibi bir tesis kazandıracağız. Bunu 2024’ün ilk meclis toplantılarında gündeme alacağız. Ayrıca meclis üyelerimizi, daha sonra da komite başkanlarımızı bir toplantıya davet edeceğiz. Hep birlikte odamızdan beklentileri, önerileri, fikirleri dinleyeceğiz. Bu toplantılar için tarih belirleriz. Güzel projeler çıkacağını düşünüyorum” dedi.

“HAYALLERİMİZİ SOMUT HEDEFLERE DÖNÜŞTÜRDÜK”
Hayallerini somut hedeflere dönüştürdüklerini dile getiren Şadan Doğan; “Biz 2013’te ilk göreve geldiğimizde hayallerle yola çıkmıştık. O hayallerimizin tamamı ayağı yere basan ve gerçekleşen projelere dönüştü. Sizlerin sayesinde bunu başardık. Biz o zaman Karabiga Limanı ile demiryolunu söylemiştik. Bakın Karabiga Limanı yapılacak. Bozlar Yat İhtisas Serbest Bölgesi de faaliyete geçecek. Hayallerimizi somut projelere dönüştürdük. Demiryolu da elbette gerçekleşecek. Bizler üyelerimize hizmet etmek zorundayız. Üyelerimizin işlerine destek olmak zorundayız. Bigamızın ikinci yüzyılını doğru bir şekilde planlamak zorundayız. Birlik ve beraberlik içinde, çok çalışarak başaracağız” ifadelerini kullandı.



Ekonomi 31.12.2023 14:28:24 0
  • Cumartesi 20.3 ° / 11 ° Güneşli
  • Pazar 17.2 ° / 7.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 18.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19