Hayvan Koruma Kanunu Yasalaştı

Hayvan Koruma Kanunu Yasalaştı

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik yapılmasına dair Kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisinde oylanarak kabul edildi.

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik yapılmasına dair Kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisinde oylanarak kabul edildi.

Hayvan Kaklarıyla ilgili Araştırma Komisyonu sözcüsü Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, kanunla ilgili bilgiler verdi; “artık hayvanlar mal değil her biri birer can olarak tarif edilecek. Hayvanlar mal veya eşya statüsünden çıkarıldığı için kanunda yer alan “süs” ibareleri çıkarılıyor. Hayvanlara yapılan kötü muamele, eziyet, cana yapılmış sayılacak. Hayvanlara karşı suçlar artık kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamında değerlendirilecek.”

Hayvan haklarının korunması, alınacak tedbirler, her türlü eziyet ve kötü muamelenin önlenmesiyle ilgili araştırma komisyonu raporunu hazırlamış, TBMM’de görüşülmüş,  kanun çalışmaları aşamasına gelinmiş ve kanun teklifi çalışmaları da geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. Hayvan Haklarıyla ilgili araştırma komisyonunda üye ve sözcü olarak etkin görev alan Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, kamuoyunun hayvan severlerin büyük bir heyecanla beklediği kanun çalışmalarının tamamlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylandığını ve kanunlaştığı müjdesini verdi.

Hayvan Koruma Kanunu Yasalaştı
Hayvan Koruma Kanunu Yasalaştı

Hayvan sever biri olarak Allah’ın yarattığı her canlının yaşama ve varlığını sürdürme hakkı olduğunun altını çizen Milletvekili İskenderoğlu, “Medeniyet olarak yaşatma, inşa ve imar etme geleneğine sahibiz. Göçmen kuşlar için vakıflar, hastaneler kuran bir milletiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın özel önem verdiği, kanun çalışması sürecinin hızlandırılması talimatını verdiği reform niteliğindeki düzenleme çok önemli yenilikler getiriyor, dedi.’’

Yasalaşan kanunla ilgili bilgiler de veren İskenderoğlu, “artık hayvanlar mal değil her biri birer can olarak tarif edilecek. Hayvanlar mal veya eşya statüsünden çıkarıldığı için kanunda yer alan ‘süs’ ibareleri çıkarılıyor. Hayvanlara yapılan kötü muamele, eziyet, cana yapılmış sayılacak. Hayvanlara karşı suçlar artık kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamında değerlendirilecek. Tüzel kişiler de hayvan sahibi olabilecek. Hayvan bakımevleri de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın standartlarında olacak.

Kanun ile artık, yerel yönetimlere, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması, tedavisi, rehabilitesi için hayvan bakımevi kurma, zorunluluğu getiriliyor. Büyük şehir, il ve nüfusu 75 bini aşan nüfuslu belediyeler, kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinden %0,3 ile  %0,5 oranında kaynak ayırmak zorundalar. Kedi ve köpek sahiplerine hayvanlarını en geç 31/12/2022 tarihine kadar dijital kimlik alma zorunluluğu getirildi. Hayvanlara kötü muamele ve eziyetle ilgili de 3 aydan 5 yıla kadar caydırıcı ağır cezalar getiriliyor. Her zaman söylediğimiz gibi,  asıl mesele, yaratılan her cana karşı kalplerdeki, vicdanlardaki merhamet ve sevgiyi daha çok yeşertmemiz gerektiğidir. Her canlının varlığını sürdürme yaşama hakkının olduğunu yüreklerde inşa etmek zorundayız. Yasalaşan Kanun Teklifimiz ülkemiz ve tüm hayvan severlerimiz için hayırlı olsun, diye konuştu.’’

 



Siyaset 9.07.2021 19:18:00 0
  • Cuma 19.9 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 22 ° / 11.3 ° Güneşli
  • Pazar 21.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36