Yaşam 15.09.2024 19:47:33 0

Instagram'da akülü motor dolandırıcılığı! Anne babalar dikkat

Yüzbinlerce sahte takipçili hesapla yanıltıyorlar!

Instagram

Instagram’da açtıkları bebe. shop. garage, mutlubebek .shop ile Bebe. Shop. Car gibi çeşitli hesap adları ve yüzbinlerce sahte takipçi ve yorumlarla akülü motor veya araba satışı adı altında insanları İBAN’a para göndermek suretiyle dolandırıyorlar. Uzmanlar, güvenli siteler harici sosyal medyada oluşturulan hesapların verdiği IBAN’a para gönderilmemesi konusunda uyarıyor.

Anneler babalar dikkat akülü motor, akülü araba ile sosyal medya ve internet ortamında dolandırıcılık hız kesmeden sürüyor. Son olarak Instagram’da bebe.shop.garage, mutlubebek. shop ile Bebe. Shop. Car gibi isimlerle hesap açan dolandırıcılar, sözde çocuklar için oyuncak motor ve araba satıyor. Mağdur S.E. dolandırıcılara 4.300 TL kaptırdığını, sahte sosyal medya ve sahte WhatsApp işletme hesabına inandığını söyledi.

Yüzbinlerce bot takipçi ve çeşitli site ve gerçek hesaptan çaldıkları videolarla güven sağlayan hesaplar, vatandaşı IBAN’a para göndermek suretiyle dolandırıyor. Kişinin parayı göndermesinin ardından WhatsApp ve Instagram hesabından engelleyen dolandırıcılar tüm iletişim kanallarını mağdura kapatıyor.

Çocuklar için akülü oyuncak araba ve motor satışı yaptığını iddia eden bebeshopgaraj. com internet sitesi kuran, 0546 673 30 45 WhatsApp numarasından görüşme sağlayan, 240 bin takipçili Instagram hesabından DM yani direkt mesaj ile iletişim kurarak İBANA para istiyorlar. Ancak bu WhatsApp’ta kullanılan telefon numaraları sürekli değişiyor. Örneğin 0536 493 23 97 numaralı cep telefonundan WhatspApp üzerinden de Mutlu Bebeklerin Modası Bebe. Shop. Car adıyla dolandırıcılık yapıyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunan ve ayrıca şikayetvar sitesine onlarca kişi mağduriyetini dile getirerek bu kişi ya da kişilerin bulunmasını istiyor.

Profilinde Türkiye’nin her yerine kargo diyen, lisanslı araçlar diyen ve kapıda ödeme yoktur vurgusu yapan dolandırıcılar hesabın güven vermesi içi herşeyi yapıyor. Adres veren dolandırıcılar story öne çıkan oluşturarak kargo firmasının önünde oyuncak kolilerini koyarak fotoğraf çekmişler, sizden gelenler öne çıkanı oluşturarak karşılıklı sahte konuşmalar ve memnuniyet ekliyor. Herhangi bir kişinin TC kimlik numarası ile hesap açan dolandırıcılar her seferinde başka kişilerin hesabına parayı göndererek bu paraları yurtdışındaki hesaplara aktarıyorlar.

Plakalar, kargolar, teslimler, sizden gelenler, memnuniyet, gibi öne çıkanlar oluşturarak, insanların güvenini kazanıyor. Yapılan yorumları da gizle modülünü aktif ederek görülmesini engelliyor. Kişilerin IBAN bilgisi ise ya kiralık ya da çalıntı TC üzerinden mobil olarak açılıyor.



Bu Haberler İlginizi Çekebilir