Korona Virüs Türkiye’de

Korona Virüs Türkiye’de

Korona Virüs dünya ülkelerinde görülmesinin ardından Türkiye’ye de sıçradı. İMF ülkelere kredi paketi açıkladı. Birçok ekonomi olumsuz şekilde etkilendi. Milli Eğitim Okullardaki etkinlikleri iptal etti. Öğrenciler ve veliler okulların tatil olup olmayacağını sorguluyor. Fahiş fiyat uygulayan kişiler ve e ticaret siteleri MASAK tarafından inceleme altına alındı.

Korona Virüsün Türkiye Etkileri ve önemli açıklamalar ... Korona Virüs Hakkında neler yaşanıyor? İşte konuya ait satır başları,

Korona Virüs Nasıl Başladı?

2019 Aralık ayı içinde Çin’in Wuhan kentinde korona virüs (covid 2019) ortaya çıkmıştı. Peş peşe gelen ölümler neticesinde dünyanın farklı ülkelerine de yayıldı. 95 ülkede görülen korona virüs en son Türkiye’de bir erkek vatandaşta korona virüs görüldü. Korona hastalığı hayvanlar arasında yaygın olarak görülen bir virüstür.

Korona Virüs Pandemi Olarak Adlandırıldı

Dünya Sağlık Örgütü bu salgını pandemi olarak adlandırdı. Peki pandemi ne anlama geliyor? Pandemi: hastalıklar bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi geniş alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen ad anlamına gelir.

İMF’den Ülkelere Kredi Paketi

Uluslararası Para Fonu (İMF) Başkanı Kristalina Georgieva, İMF’nin korona virüs ile mücadele eden ülkeler için toplam 50 milyar dolar (305 milyar TL’lik) kaynak ayırdığını açıkladı. 10 milyar doları az gelişmiş ülkeler için kullanılacak. Dünya Bankası da korona virüs için 12 milyar dolar kaynak ayırdığını açıkladı. İlk başvuru İran’dan geldi.

İlk Başvuru İran’dan

İran İMF’den 5 milyar dolar talep etti. ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo kapsamında istisnalar dışında ülkenin ABD doları ile ticaret yapması yasak. İMF’nin İran’a vereceği karar merakla bekleniliyor.

Sağlık Bakanlığı korona virüsün ülkemizde bir vatandaşta çıktığının söylemesinin ardından, vatandaşlar marketlere giderek stok yapmaya başladı. Vatandaşlar kolonya, dezenfekte ilaç, maske ve gıda alışverişi yaptı. Ünlü e ticaret siteleri kolonya, dezenfekte ilaç, maske ve gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışı yaptı. Bu fiyatların yansımasının ardından vatandaşlar sosyal medyada tepki gösterdi.

3 TL olan makarnanın fiyatı 6 TL ile 14,5 TL arasında değiştiği görüldü. Ünlü bir makarnaya ait fiyat ise dikkat çekti. O makarnanın fiyatı 44 TL’den 17 TL’ye düştü. 1 litre kolonyanın fiyatı 12,5 TL’den 33 TL’ye fırladı.

Masak İnceleme Başlattı Ticaret Bakanlığı Vatandaşları Uyardı

Öte yandan, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), koronavirüs salgını nedeniyle temel ihtiyaç maddeleri ve bazı tıbbi ekipmanlarla ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında inceleme başlattı. Açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) gerekçe gösterilerek bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlarla ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapmak suretiyle haksız kazanç elde eden firmalar hakkında başkanlık tarafından re'sen inceleme başlatıldığı belirtildi.

Korona Virüsün Ekonomiye Etkileri

Korona virüs nedeniyle ülkelere ait para birimleri, petrol, altın, ve borsalarda çeşitli dalgalanmalar yaşandı. Birçok borsa günü eksilerde kapattı. 12 Şubat 2020 tarihinde BİST 100 endeksi günü %7,26 düşüşle kapattı.

Şu saatlerde dolar 6.30 TL, Euro 7 TL, altın ons 1.556 dolar brent petrol 33 dolardan işlem görüyor. Kapalı çarşıda gram altın 317 TL’den çeyrek altın 523 TL’den alıcı buluyor.

Ekonomistler petrol fiyatlarındaki düşüş ve korona virüs nedeniyle birçok piyasanın ayı piyasasına girmek üzere olduğunu söylüyor. Kimi ülkeler seyahatleri durduruyor, kimileri ticari alışverişi askıya alıyor. Kime ülkelerde borsadaki sert düşüşe önlem için borsa işlemlerini durdurdu.

Ayrıca Ticaret Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Haksız Fiyat Artışı (HFA) bildirim uygulaması ile vatandaşların bakanlığa şikayette bulunabileceği belirtildi. ALO 175 Tüketici hattı ve Ticaret Bakanlığının uygulamaya koyduğu mobil şikayet hattı HFA (Haksız Fiyat Artışı) Şikayet Bildirimi yapabilir.

Milli Eğitim Okullardaki Etkinlikleri İptal Etti

Milli Eğitim Bakanlığı, korona virüs nedeniyle okullardaki tüm sosyal etkinlikleri iptal ettiğini açıkladı.

Okullar Tatil Edilecek Mi? Bazı Programlar İptal Edildi

Türkiye’de siyasi partilerin kongreleri, fuarlar, okullarda etkinliklerin, darülacezelere ziyaretlerin, askerlerin çarşı izni, bazı tren seferleri, iptal edildi. Bazı özel üniversitelerin tatile gireceğini, devlete bağlı üniversiteler, ilkokul, ortaokul ve liselerde tatil tarihinin değişebileceği öne sürüldü.

Spor Bakanlığı Korono Virüs Hakkında Açıklama Yaptı

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun açıklamalarının satır başları şöyle:

Mart ve Nisan aylarındaki 80'den fazla müsabakayı ertelemiş durumdayız. Bunların listesini paylaşacağız.

Liglerin ertelenmesi, maçların seyircisiz oynanmasıyla ilgili şeyler geliyor. Bununla ilgili bir şey gündemimizde değil. Şu an itibariyle tüm bilgilerimizi anbean güncellemeye devam edeceğiz dedi.



Biga Özel Haber 12.03.2020 19:00:00 0
  • Cuma 20.4 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • BIST 100

    9539,08%0,09
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71