M. Güray Ergün: 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Kutlu Olsun

M. Güray Ergün: 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Kutlu Olsun

Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, 14 Mayıs dünya çiftçiler günü nedeniyle mesaj yayınladı.

Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün yaptığı açıklamada,

Korona virüsle mücadele sürecinde, tüm kesimlere “evde kal” çağrısı yapılırken çiftçilerimiz üretime devam etmektedir, korona virüsle mücadelenin kahramanlarından biri de Türk çiftçisi, Biga çiftçisidir. Bir alkışı da emektar çiftçimiz hak etmektedir. Tarımın ve çiftçilerin önemi salgınla mücadele sürecinde daha iyi anlaşılmıştır.

Hastalıklarla mücadelede yeterli ve dengeli beslenmenin ilaç kadar önemli olduğu ortaya çıkarken başta Biga çiftçimiz olmak üzere tüm çiftçilerimiz. Salgın sürecinde fedakârlık göstererek üretmeye devam etmiş gıda arzında kesinti yaşanmasına müsaade etmemiştir. Dünyada çiftçiler, salgın sürecinde üretimden kaçarken bizim çiftçimiz ülkemiz için üretmeye devam etmektedir. 

Bu süreçte üretimi ile hayati bir rol üstlenen tarım ve gıda sektörü durursa, ülkemizde hayat durur. Üretimin aksamadan sürdürülebilmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Tarım demek gıda güvencesi demektir. Gıda güvencemizi sağlamak için çiftçilerimizi desteklemek zorundayız. Tarlada kalmak, üretmek, insanlarımızı doyurmak istiyoruz. Arz açığı olan temel ürünlerde kendine yeterlilik derecemizi en üst seviyeye çıkarmalıyız.

Kendi kendine yeten ülkelerin, zor dönemleri daha başarılı bir şekilde atlatmaktadır. İthalata bağımlı ülkeler bu süreçte yara alıyor. Gıda milliyetçiliği kavramının önem kazandığı bu dönemde ülkeler, uyguladıkları korumacılık tedbirleri kapsamında ihracata kısıtlamalar getiriyor. Bu şartlarda ithalat yapılsa bile ürünün çok daha pahalıya geleceği bir gerçektir. Bu süreçte tarım sektörünün ve üretimde kendi kendine yeten ülke olmanın ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmıştır.

Yaşadığımız tecrübeler gösteriyor ki, tarım potansiyelimizin tamamını kullanmak, arz açığımız olan ürünlerimizin üretimini doğru planlamak zorundayız. Arz açığı veren ürünlerin üretiminin artırılması için iyi bir üretim planlaması yapılmalı, üretimin artırılmasına yönelik destek politikaları belirlenmeli, verim artışı sağlanmalıdır. Çiftçilerin diğer kesimlerin üçte biri oranında bir gelir elde ettiğini, bu durumun sürdürülebilir değildir.

Tarımda ülkemiz ve ilçemiz Biga’ içinde bulunduğu bölgenin yıldızı olacağına yürekten inanıyoruz. Yeter ki ülkemizin tarımdaki potansiyeli harekete geçirilsin. Kimse unutmasın biz çiftçiler üremezse ülkemiz aç kalır, çiftçimiz kazanırsa ülke kazanır.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günümüzü kutluyor, gece gündüz üretimini sürdüren bütün çiftçilerimizi şahsım, kurumum ve personelimiz adına sevgi ve saygılarımla selamlıyoruz.                    



Ekonomi 13.05.2020 17:18:00 0
  • Cuma 20.4 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • BIST 100

    9539,08%0,09
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71