Marmara Denizi Eylem Planı Toplantısında Müsilaj Konuşuldu

Marmara Denizi Eylem Planı Toplantısında Müsilaj Konuşuldu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Yerleşkesi Troya Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda, Marmara Denizi Eylem Planı ve müsilaj konuşuldu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Yerleşkesi Troya Kültür Merkezinde Çanakkale Valiliği, ÇOMÜ işbirliğinde, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü koordinasyonunda ve Marmara Belediyeler Birliğinin katılımı ile gerçekleşen ‘Marmara Denizi Eylem Planı Çanakkale İli Müsilaj Koordinasyon Merkezi Toplantısı’ yapıldı.

Toplantıya Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ÇOMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mehmet Erkan Kıllıoğlu ile kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ile yetkili personeller ve akademisyenler katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Vali İlhami Aktaş açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. 

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, dünyadaki ekonomik, teknolojik gelişmelerin tüm insanlığa birçok hizmet sunduğunu fakat bunun yanı sıra geçmişte insanlığın karşılaşmadığı başta çevre sorunları olmak üzere birçok sorunu ortaya çıkardığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bugün gelişen teknolojinin meydana getirmiş olduğu birçok sorundan biri de müsilaj sorunu. Bu sorunla ilgili tüm yetkililer seferber olmuş durumda. Çünkü Marmara demek Türkiye demektir. Sanayi ve nitelikli insan gücü bu bölgede. Marmara Bölgesi hem ekonomik hem de insan kaynağı açısından çok önemli bir noktada. Bu bölgedeki çevre sorununun nelere mal olabileceğini insan tahmin bile edemiyor. Geçmiş yıllarda hepinizin bildiği bir Haliç sorunu vardı. Bu sorun, yapılan çalışmalar sonucunda ortadan kaldırıldı. Artık Haliç, balıkların yüzebildiği bir su haline getirildi. Bugün burada Marmara’da böyle bir felaketi nasıl ortadan kaldırılabileceğimizi konuşacağız. Bu konuda alınacak önemlerle ilgili başta Cumhurbaşkanımız ve tüm yetkililer kararlı duruşlarını sergilediler. Eminim ki tedbir alındığında müsilajı da çok büyük felaketlere neden olmadan önleyeceğiz. En kısa zamanda Marmara Denizini tertemiz hale getirmemiz ve gelecek nesillere güzel bir yadigâr bırakmamız gerekir. Nasıl ki ecdadımız bize böyle güzel bir vatan bıraktı, bizler de gelecek nesillere çok güzel bir vatan bırakmak zorundayız. Bu bağlamda toplantının hayırlara vesile olacak bir toplantı olmasını diliyorum.”

Marmara Denizi Eylem Planı Toplantısında Müsilaj Konuşuldu
Marmara Denizi Eylem Planı Toplantısında Müsilaj Konuşuldu

Vali İlhami Aktaş, İstanbul’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başkanlığında yapılan koordinasyon kurul toplantısından çıkan sonuçlar hakkında bilgi vererek, “Deniz salyası çıktığı günden beri başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hemen harekete geçerek bir eylem planı hazırladı. Bu eylem planına yönelik çalışmalar devam ediyor. 13 Haziranda Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla koordinasyon kurulu kurulması genelgesi yayınlandı.  Geniş katılımlı bir merkezi kurul oluşturuldu. Her ay belirli zamanlarda bu kurulun toplantıları olacak. Marmara Denizinde daha önce gözükmesine rağmen son bir aydır devamlık arz etmesi özellikle deniz altında birikmesinden dolayı bir endişe var. Marmara Denizi ve etrafı 25 milyonun üstünde insanı barındıran Türkiye sanayisinden %50’sinden fazlasının bulunduğu bir bölge. Ancak bu konuyla ilgili bakıldığında dünyanın başka ülkelerinde de görülmüş bir sorun. Şimdi de bizim bölgemizde yaşadığımız bir sorun. Bunu bir eylem planı çerçevesinde sebeplerini araştırarak bu sebepleri ortadan kaldıracak çalışmalar yapılacak. Bu çerçevede merkezi kurulun her biri alanında uzman kişilerden oluşan alt kurullar oluşturuldu ve çalışmalar yapmaya başlandı. Hep beraber bunun da üstünden geleceğiz, dedi.’’

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çevre Teknolojileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Menteşe moderatörlüğünde sunumlarla devam etti. 

Çanakkale Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Çiğdem Keskin, “Marmara Denizi Eylem Planı, Konuyla İlgili Denetimler ve Müsilaj Temizleme”,  ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, “Müsilaj, Mücadele, Eylem Planı”, ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisli Öğretim Üyesi Arş. Gör. Dr. Çiğdem Öz, “Müsilajın Marmara Denizine Ekolojik Etkileri”, Prof. Dr. Nilgün Ayman Öz, “ÇOMÜ Çevre Mühendisliği Bölümünde konuyla ilgili yapılan çalışmalar, Çanakkale’de yapılan çalışmalar”, İl Sağlık Müdürlüğü’nden Çevre Yüksek Mühendisi Mücella Ulus, “Çanakkale’de yüzme alanları ve yüzme suyu kaliteleri”, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, “Müsilajın Balıkçılık Faaliyetlerine ve Deniz Ortamına Etkisi” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi. 

Marmara Denizi Eylem Planı Toplantısında Müsilaj Konuşuldu
Marmara Denizi Eylem Planı Toplantısında Müsilaj Konuşuldu

Toplantıda ayrıca İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü’nün araştırma gemisi ile alanda araştırma yapan İstanbul Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu ile çevirimiçi üzerinden bağlantı kurularak yapılan araştırmalar hakkında bilgiler alındı. 

Marmara Deniz Eylem Planı çerçevesinde birlikte mücadeleye karar verilen ve deniz salyasına karşı izlenecek yol haritası ile yapılacak aktivitelerin görüşüldüğü toplantı, soru cevaplarla son buldu. 



Çanakkale 17.06.2021 21:13:00 0
  • Salı 24.2 ° / 14.6 ° false
  • Çarşamba 18.9 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Perşembe 18.4 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,60% 0,27
  • EURO

    34,77% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2410,39% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3997,01% -1,87