MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

Biga Belediyesi tarafindan restore edilerek sehirdeki kültür derneklerinin kullanimina tahsis edilen ve Mor Salkimli Kültür Evi olarak isimlendirilen Mor Salkimli Konak açilis töreniyle hizmete girdi.

Biga Belediyesi, sehrin kültür ve turizmine katki vermesini amaçlayip restorasyon çalismalarini tamamlayarak ilçede faaliyet gösteren Çerkes, Pomak, Bosnak ve Yörük kültür derneklerine tahsis ettigi Mor Salkimli Konak için açilis töreni düzenledi. Mor Salkimli Kültür Evi olarak hizmete giren konagin açilis törenine, Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, Mor Salkimli Konagi bagislayan Sükran Gönülhan, Gümüsçay Belediye Baskani Adnan Pastirmaci, Kara biga Belediye Baskani Ahmet Elbi, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti baskanlari, sivil toplum kurulusu baskanlari, kurum ve kurulus temsilcileri, kültür dernekleri baskanlari ve çok sayida vatandas katildi. 

Saygi Durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan açilis konusmalarina geçildi. Biga’da faaliyet gösteren Pomak, Çerkez, Yörük ve Bosnak Dernekleri baskanlari kisa birer konusma gerçeklestirerek, bu kültür evini, kültür derneklerine tahsis eden Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan’a tesekkür etti.

Açilis konusmasinda geçmis tarihi çok eskiye dayanan, çok farkli kültürlerin, çok farkli milletlerin yasadigi çok kiymetli bir cografyada yasadiklarini belirten Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, “Baktigimiz zaman 108 köyümüzün içinde Bosnagimiz, Pomagimiz, Çerkezimiz, Yörügümüz, Muhacirimiz ve Romanimiz çok farkli kültürlerden olusan tek milletiz. Tabi Biga’mizda gücünü hem bu kültür zenginliginden hem de geçmis tarihinden aldigini hepimiz biliyoruz. Nasip oldu, 2019 yilinda kültürlerimizin yasatilmasi için, kültür derneklerimizle birlikte Biga’da kültür festivalimizi baslattik ve her yil Haziran’in ilk haftasi Biga’mizda kapali pazar yerimizde kültür derneklerimizin ve tüm STK’larimizin destekleriyle belediyemizin öncülügünde kültür festivalimizi yapiyoruz. Bosna’dan, Bulgaristan’dan  bir çok farkli ülkelerden misafirlerimizi ilçemizde agirliyoruz. Hem kaynasiyoruz, dostluklarimizi gelistiriyoruz. Hem de Biga’mizin tanitimini yapmis oluyoruz. Ömrünün büyük bir kismini bu konakta geçiren, yasadigi bu güzel konagi Biga Belediyesine devrini onaylayan Sükran ablamiza tesekkür ediyorum. Bugün belkide en duygusal anlari Sükran ablamiz yasiyor. Çocuklugu, gençligi, birçok hatirasi olan bu konakta hep birlikte kültür derneklerimizin kültürlerini yasatmalari için bir araya geldik. Hayirli olmasini diliyorum. Insallah kültür derneklerimizde burada hem kültürlerini tanitir, yasatir, gelecek nesillerimizse bu kültürlerin ulasmasina vesile olur. Geçmisini unutan milletler yok olmaya mahkumdur diyoruz. Hem geçmisimizi, hem kültürlerimizi yasatip, gelecek nesillere ulastirmakta bizim hepimizin olmazsa, olmazi, hepimizin asli görevi. Kültür evimizin, Biga’miza, hemsehrilerimize hayirli olmasini diliyorum” diye konustu. 

Biga Yörükler Dernegi Baskani Ismail Satilmis, “Gönüllerin sehri Biga’mizda farkli kültürler dostça ve kardesçe, birlik ve beraberlik içinde yasiyor. Biz de kültür dernekleri olarak kültürlerin yasamasini saglamak, yasatmak, kültürel degerleri yükseltmek için ileri nesillere bu degerleri aktarmak için gayret etmekteyiz. Derneklerimiz için düsünülen ve tahsis edilen bu asirlik konak için, konagi bagislayan Sükran Hanima ve Belediye Baskanimiz Bülent Erdogan’a çok tesekkür ederiz. Biga’miz için hayirli olsun” dedi. 

Biga Pomak Kültürünü Tanitma ve Yasatma Dernegi Baskani Irfan Çinar, “Öncelikle bizlere destegini esirgemeyen belediye baskanimiz Bülent Erdogan’a, Ticaret odasi baskanimiz Sadan Dogan’a, ilçe yönetimlerimize ve bize bu evin tahsisini saglayan Sükran hanima çok tesekkür ederiz. Biga kültürleri dedigimiz mozaigimizi sehrimizde çok güzel yasiyoruz. Bu kültür evleri hep içimizde ukte olarak kalmisti. Sagolsun belediye baskanimiz burayi bize tahsis etti. Bulgaristan 47 kisilik bir heyetimiz sadece bu açilis için buraya geldi. Kültür evimizi çok degerli buluyoruz. Kültürleri yasatmak biz derneklere düsüyor” ifadelerini kullandi. 

Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskani Süleyman Duran, “Önceligimiz Bosnak kültürünü yasatmak ve tanitmaktir. Mor Salkimli Kültür Evi’ni tahsis eden belediye baskanimiz Bülent Erdogan’a, atalarindan yadigar konagi bagislayan Sükran Hanima sonsuz sükranlarimizi sunariz” dedi. 

Biga Kafkas Kültür Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gülseven, “Böyle bir kültür evini bizlere kazandirdigi için Sükran Hanima tesekkürlerimizi iletiyoruz. Toplumumuz adina ve kültür mozaigimizi olusturan, o zenginligi veren kültür ögelerini birlestiren böyle bir yerden ilham alarak gelecege hep birlikte emin adimlarla yürüyecegiz. Insallah zaman içerisinde konak içindeki ögeleri gelistirecegiz” diye konustu.

Konusmalarin ardindan, kurdele kesilerek açilis yapilip, katilimcilar konagi gezerek incelemelerde bulunurken, kültür derneklerine ait dans gösterileri sunuldu.

1/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

5


2/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

1


3/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

2


4/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

3


5/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

4


6/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

6


7/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

7


8/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

8


9/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

9


10/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

10


11/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

11


12/12
MOR SALKIMLI KONAK AÇILDI

12




Gündem 20.12.2022 14:03:52 0
  • Cumartesi 20.3 ° / 11 ° Güneşli
  • Pazar 17.2 ° / 7.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 18.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00