MÜDÜR ERKAN BILEN: "BIGA'YA GELDIKTEN SONRA BIGALI OLDUM"

MÜDÜR ERKAN BILEN:

Biga Ilçe Milli Egitim Müdürü Erkan Bilen ile gerçeklestirilen röportajda Biga'dan,okullara birçok konuda degerlendirmelerde bulundu.

Biga Çarsamba Postasinin gerçeklestirmis oldugu röportajdaki açiklamalar su sekilde:

Öncelikle bizleri kabul ettiginiz için tesekkür ederiz. Biga’daki egitim dönemini nasil degerlendirirsiniz?

Öncelikle geldiginiz için çok tesekkür ediyorum. Biga’da 2022-2023 egitim-ögretim dönemine çok ciddi anlamda hazirliklar yaparak girmistik. Bir egitim ögretim döneminde en önemli olan sorunsuz bitmesi… Biga’da almis oldugumuz tedbirler nedeniyle herhangi bir aksakligimiz yok.

Peki müdürüm yillardir Bigadasiniz. Biga’nin genel durumu hakkinda bir degerlendirme yapabilir misiniz?

Biga’ya Ayvalik’tan geldim. Biga’da egitim-ögretim çok üst düzeyde. Özellikle burada ögretmenlerimizin, okul yöneticilerimizin ve velilerimizin egitime olan duyarliligindan dolayi hazir bulunusluk düzeyi çocuklarin çok çok iyi. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de okul  öncesine verilmis olan önem. Biga’da okul öncesi egitim çok yaygin herhalde Türkiye ortalamasinin çok çok üstünde. Biga’da egitim-ögretim de gördügümüz en güzel seylerden bir tanesi, herkes egitimde basariyi nasil elde edebilirim mücadelesi veriyor. Buda haliyle egitimin daha yukarilara siçramasina neden oluyor.

Konumuz egitim ve egitimin en önemli yuvalarindan biri de okullarimiz Biga’da yikilan okullarin suan ki durumu nedir bunlarla alakali gelismeler nelerdir?

Biga’da yaklasik 15 tane kurumumuz yikildi. Bunlarin bir kismi köylerde bir kismi Biga Merkez’de… Yikilinca tedbir amaçli olarak okullarimizin büyük çogunlugu ikili egitime geçti ve suan için ikili egitim yapan okullarimiz da herhangi bir sikintimiz yok. Yikilmis olan okullarimizin bir kisminin ihalesi yapildi bir kisminin da ihale süreci devam ediyor. Yikilan okullarimizdan iki tanesi Kara biga Ilkokulu-Ortaokulu özel bir kurulus olan Cenal A.S tarafindan yapimi üstlenilmisti ve bitti. Su an sadece çevre düzenlemesi yapiliyor. Geri kalan okullarimizdan Imam Hatip Lisesi, Cumhuriyet Ilkokulu, Cumhuriyet Ortaokulu’nun ihalesi TOKI tarafindan yapilmisti, süreci devam ediyor. Kampüs bölgesi olarak adlandirdigimiz Biga Ortaokulu, Biga Imam Hatip Ortaokulu ve Biga Ilkokulu ile beraber Fen Lisesinin, 200 kisilik ögrenci yurdunun oldugu alan için de ihale islemlerimiz basladi. Kasim ayinin 25’inde Il Özel Idaresi tarafindan ihalesi yapilacaktir. Bunlar bittigi zaman herhangi bir sikintimiz kalmaz. 24 derslikli Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisemizin yapim islemi devam ediyor. 2.egitim-ögretim döneminde umarim bitmis olacak. Bizler de oraya ögrencilerimizi tasimis olacagiz.

Ögrenciler sabah çok erken gidip aksam geç çikmalari kis ayinin gelmesiyle her iki zaman diliminde de karanlik oluyor ve bu durum velileri çok endiselendiriyor. Saatlarle alakali bir yapilandirmaniz olacak mi?

Havalar iyi gittigi için mevcutta egitim-ögretim dönemi ders saati 40 dakika. Çocuklarimiz sabah erken saatte gidip aksam geç saatte çikiyor. Fakat önümüzdeki günlerde bununla ilgili bazi tedbirler olacak. Hiç bir zaman hiç bir ögrencimizi, ögretmenimizi magdur etmedik, etmeyi de düsünmüyoruz. Bu sikintilari bizde yasiyoruz. Yapilmasi gereken ne varsa yapilacaktir. Allah göstermesin bir ögrencimizin ayagina bile en ufak bir sikinti gelmesini istemeyiz. Mecburiyetten suan Biga’da baska bir binamiz, bir okulumuz olmadigi için bütün okullarimizi bu sekil ikili egitime çevirdik. Yeter ki egitim-ögretim aksamasin, saglikli bir sekilde yürüsün. Ama en kisa sürede bunlarin tedbirleri alinacak.

Peki okullarin suan sizin gözünüzdeki en büyük eksiklikleri nelerdir?

Demin de söyledigim gibi Biga olarak egitim basari çitasi çok yüksek. Dolayisiyla bunun sebeplerini ögrenci, ögretmen, veli duyarliligi oldugunu söylemistim. Okullarimizda herhangi fiziki bir sikintimiz yok, ögretmen, personel açigimiz hiç yok. Sadece yikilmis okullarimizdan kaynaklanan sorunlarimiz var. Onlarin da ihaleleri yapildigi için önümüzdeki dönem bu tür sorunlarimiz da kalmayacaktir. Okullarimiz da bariz olarak egitim-ögretimi aksatacak hiçbir sorunumuz yok.

Köylerde okula ulasimin zor oldugu noktalar var. Burada ki ögrenciler için yapilan ya da planlanan herhangi bir projeniz var mi?

Söyle söyleyeyim bakanligimizin yeni olusturmus oldugu bir proje var. Kapali köy okullarinin tekrar kazandirilip Köy Yasam Merkezi Haline getirilmesi… Burada temel amaçlardan bir tanesi halk egitimler vasitasiyla beceri kurslarinin açilmasi, ayni zamanda ögrencilerimize yönelik kurslarin açilmasi. Yani kapali olan köy okullarimizi daha islevsel hale getirebiliyoruz. Eger 5 ögrenci varsa orada anasiniflarini açiyoruz. Halk egitim vasitasiyla açmis oldugumuz kurslarimiz var. Biga’da suan 4 tane Köy Yasam Merkezimiz var. Planlamaya alinan da 3 okulumuz var. Bunlardan bir tanesi Selvi Köyünde digeri Hacipehlivan Köyünde bir de Aksaz Köyünde… Bunlarin da yakin zaman da islemleri baslayacak Burada önemli göstergelerden bir tanesi de Köy Yasam Merkezi olabilmesi için köyde ki okullarimizin çok fazla tahrip görmemis olmasi. Yani az onarimla giderilecek okullari tespit ediyoruz. Bir de oradaki ögrenci ya da yetiskin mevcuduna ve durumuna göre belirliyoruz. Bu köylerimize de Köy Yasam Merkezi yapildigi zaman bahsettigimiz ögrencilerimizin köylerdeki birçok eksiklikleri giderilmis olacaktir. Ama bizim burada amaçladigimiz seylerden bir tanesi tüm bireyleri sertifika yoluyla belgelendirmek, onlara yardimci olmak, kurs açip belgelerini almalarini saglamak. Yani Köy Yasam Merkezi çok yönlü. Yakin zamanda Cumhurbaskanimiz toplu açilisini da yapti ve çok faydali olacagina inaniyorum. Ayni zamanda sunu da eklemek istiyorum pandemiden önce kapali olan köylerimizde yapmistik. Bir örnek vermek gerekirse Elmali Köyümüzün ögrencileri Çiçeklidede’ye geliyor. Çiçeklidede Ortaokulu’nda 23 Nisan törenleri yapildiktan sonra Elmali Köyünde de 23 Nisan kutlamasi yapiyoruz. Yani bu bir nevi törenlere gelemeyenlerin ayagina gidip orada tören yapmak. Iki yil üst üste bunu çok iyi bir sekilde basardik, bu yil yine ayni sekilde köylerimizde bu törenleri de kutlamak istiyoruz.

Biga’nin suan devam eden egitim sistemi içerisinde sene sonunda bir hedefiniz var mi?

Öncelikle sizin huzurunuzda Ilçe Kaymakamimiza ayni zamanda Belediye Baskanimiza çok tesekkür etmek istiyorum. Çok büyük destekleri var. Kaymakamimizin destekleriyle bir BABAP projemiz var. Bu BABAP projesi sayesinde özellikle ortaokul ve lisedeki ögrencilerimize her ay sinav yapiyoruz. Bu sinavlar sonucunda okullarda ögretmenler tarafindan degerlendirmeleri yapiliyor, raporlastiriliyor. Her ay Kaymakam Bey’in baskanliginda tekrar toplanti yapip ‘biz basari olarak nerelere geldik ya da  eksikliklerimiz neler, basariyi biraz daha nasil arttiririz’ diye tekrar tekrar masaya yatiriyoruz. Biga egitim-ögretim de çok iyi bir yerde oldugu için daha iyisi ne gerekiyorsa onu yapmak için bütün kurum kuruluslarla is birligi halindeyiz. Bir de sunu özellikle belirtmek istiyorum Biga’da her okulumuza proje tabanli çalismalarimiz var. Projelere çok agirlik veriyoruz. Yani bu Güney Marmara Kalkinma Ajansi teklif destekleri ya da yine ulusal ajans projeleri her okulumuzda yaygin bir sekilde devam ediyor. Kabul edilmis olan da bir çok okulumuzun projesi var. Mesela 2018 yilinda bizim Tekno Fest’te kazanmis oldugumuz bir Türkiye 3. lügü var. Bu okullarimiza çok ciddi anlamda motivasyona neden oldugu için her okul daha iyisini yapmak için çalisiyor. Umarim yil sonunda da hedefledigimi basariyi elde ederiz. Zaten dedigim gibi bir çok basariyi elde etmis olan bir Biga var. Daha iyisine almis oldugumuz tedbirlerle ulasacagimiza inaniyorum.

Okullarda ögrencileri spora yönlendiren herhangi bir projeniz ya da buna bagli olarak egitimleriniz var mi?

Milli Egitim Bakanligi ve Gençlik Spor Bakanliginin yapmis oldugu protokol neticesinde ilkokul asamasinda ki ögrencilerimize yönelik yetenek tarama testi yapiliyor. Bu tarama testi neticesinde ögrencilerimiz yeteneklerine göre yönlendiriliyor. Mesela yüzme, futbol, voleybol, basketbol gibi her alanda çalismalarimiz var. Biga’da sportif faaliyetlerde de okullarimiz  çok basarili. Yapilmis olan çalismalar neticesinde bu sonuçlari aliyoruz. Yani Biga sportif anlamda da çok çok iyi bir yerde sosyal etkinlikler anlaminda da.

Bir egitimci olarak özellikle ögrenciler olmak üzere Biga Halkina, velilere söylemek istediginiz bir seyler var mi?

Ben özellikle Biga halkina okullarimizin yikilma sürecinde göstermis olduklari anlayistan, sabirdan dolayi çok tesekkür ediyorum. Çok zor dönemlerden geçtik ama bunu ekip ruhuyla çözdük. Çünkü biz egitimi bir ekip olarak düsünüyoruz. Ögrenci, ögretmen, veli hepimiz bir ekibin parçasi oldugumuz için birbirimizi bu anlamda destekleyerek bir çok sorunun üstesinden geldik, gelmeye de devam edecegiz. Onun için bu anlayis ve sabirdan dolayi velilerimize çok tesekkür ediyorum. Ögrencilerimizin de çalismasini, hedeflerine dogru yürümesini, bu hedefleri için gayret göstermesini istiyorum. Biz egitimcilerin en temel görevlerinden bir tanesi yarinlara iyi insanlar yetistirmek, iyi insanlar hazirlamak. Özellikle ögretmenlerimiz bu konuda hedef belirlemeye çalisirken velilerimizin de destek olmasi, ögrencilerimizin eksiklerini giderme noktasinda yanlarinda olmasi egitim ögretimde ögretmenlerimizin isini daha da kolaylastiriyor. Umarim bundan sonraki süreçte Biga daha iyi yerlerde olur. Biga sürekli gelisen, göç alan bir yer. Göç aldigi için haliyle problemler de gelebiliyor ve bu problemleri ortadan kaldirmak için sürekli ekip ruhuyla hareket etmemiz lazim.

Tekrardan bizi kabul ettiginiz için ve verdiginiz cevaplarla halkimizi aydinlattiginiz için çok tesekkür ederiz. Biz buradan sizin araciliginizla öncelikle Bas Ögretmenimiz Ulu Önder Atatürk öncülügünde hem sizin hem de bütün ögretmenlerimizin ögretmenler gününü kutlariz.

Çok tesekkür ediyorum anlayisiniz için. Özellikle ben Bigali degilim ama Biga’ya geldikten sonra Bigali oldum.   Biga benim için çok özel bir yer. Bigaliligin ne kadar önemli oldugunu burada anladim. Bundan sonra da Biga için, Biga Halki için elimizden ne gelirse en iyisini yapmaya çalisacagiz.

 

KAYNAK: KADIR ATAY (BIGA ÇARSAMBA POSTASI)



Gündem 20.12.2022 14:03:50 0
  • Cuma 20.5 ° / 11.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.2 ° / 12.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 18.6 ° / 10 ° Güneşli
  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,70% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2394,58% -1,15
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22