Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi hekim kadrosu her geçen gün daha da gelişirken yan dal uzman kadrosuna da güç katıyor. Op. Dr. Süreyya Sarıdaş Demir Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde hasta kabulüne başladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı’nda Perinatoloji Yan Dal Uzmanlık eğitimini tamamlayan Op. Dr. Süreyya Sarıdaş Demir Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde hasta kabulüne başladı.
Perinatoloji, risk faktörleri olan ve gebelik planlaması yapan anne adayları ile gebelik süresince ve perinatal dönem dediğimiz doğum öncesi ve doğumdan sonraki ilk dört haftalık dönemide kapsayan süreçte anne ile fetüsün sağlık durumuyla ilgilenen, risk taşıyan hastalara yapılacak yaklaşımı disipline eden ve tedavi sunan bir bilim dalı olduğunu ifade eden Dr. Sarıdaş Demir; “Perinatoloji uzmanlık alanı 2009 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile Türkiye’de de bir yandal haline gelmiştir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları arasında yapılan yandal uzmanlığı sınavını kazananlar üç yıl bu alanda spesifik olarak yandal uzmanlığı eğitimi alarak Perinatoloji uzmanı (Perinatolog) olma hakkını kazanırlar. Perinatoloji biliminin diğer adı da “Maternal Fetal Tıp” olup, bu dalın uzmanlarına “Maternal Fetal Tıp Uzmanı” da denilmektedir.
Perinatoloji uzmanı, gebelikte ortaya çıkan komplikasyonların yanı sıra annenin mevcut hastalıkları ile birlikte olan gebeliklerini takip etmek, çoğul gebelikler, gelişme geriliği, erken doğum, tekrarlayan gebelik kayıpları gibi pek çok sıkıntılı durumda tanı ve tedaviye yönelik yaklaşımları sergilemek, ileri düzey ultrasonografik taramalar yapmak ve ayrıca şüpheli durumlarda tanısal invazif testleri (Amniosentez, kordosentez, koryon villus örneklemesi) yapmak gibi pek çok riskli yaklaşımları gerçekleştirir. Tanı sonrası tedavisi mümkün olan durumlarda tedaviyi uygulamak da ilgi alanı içerisindedir. Kısaca Perinatoloji uzmanı hem fetusun hem de annenin doktorudur.
Perinatoloji gebelik ve doğum bilimi, gebe kadınların ve bebeklerinin sağlığını düzeltmek, fetal anormalliklerin erken teşhisi, kromozomal anormalliklerin taranması, düşüklerin ve ölü doğumların engellenmesi, erken doğumun önceden anlaşılıp önlenebilmesi, çoğul gebeliklerde oluşabilecek problemlerin teşhisi ve gebeliklerin takibini yönetebilmek için çok önemlidir.
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde riskli gebelikler ünitesini üst düzey cihazlar ve profesyonel bir ekiple daha aktif hale getirmeyi amaçladıklarının altını çizen Dr. Sarıdaş Demir; ‘’hastanemizin sadece Çanakkale iline değil, il dışından gelecek hastalara da hizmet veren bir tedavi merkezi olması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz, dedi.’’
9252,13%0,21
34,46% -0,04
36,38% -0,51
2910,77% -0,31
4937,57% -0,60