Resul Can; “CHP yine öğretmenlerin mağduriyetine kapı araladı”

Resul Can; “CHP yine öğretmenlerin mağduriyetine kapı araladı”

Eğitim-Bir-Sen Çanakkale 1 Nolu Şube Başkanı Resul Can, Anayasa Mahkemesi’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili iptal ettiği bazı maddeler ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Bir-Sen Çanakkale 1 Nolu Şube Başkanı Resul Can yaptığı açıklamada; “CHP tarafından 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununun bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan davada Anayasa Mahkemesi, aralarında kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceğine dair madde olmak üzere Kanunun bir kısım maddesinin iptaline karar verdi. Öğretmenlik ve uzman öğretmenlikte geçmiş sayılan süreler, eğitim programı,  yazılı sınava ilişkin usul ve esaslar gibi konular yönetmelikle düzenlendiği için uzman ve başöğretmenlik sınavı ve süreci çıkmaza girmiş oldu. Kariyer basamaklarına ilişkin ilk düzenlemeye karşı yine CHP tarafından açılan davada 2008 yılında verilen iptal kararıyla oluşan kaos, keşmekeş, mağduriyet ve hak kayıpları, 15yıl sonra yine CHP eliyle öğretmenlerin karşısına çıkmış oldu” dedi.

Başkan Resul Can sözlerini şu şekilde sürdürdü; “İptal davası sürecinde Anayasa Mahkemesi heyeti huzurunda yaptığımız sözlü açıklamada, “2008 yılında oluşturulan mağduriyet tekrar yaşanmamalı” diyerek, “Öğretmenlik mesleğini kariyer basamaklarına ayıran ve kariyer basamaklarında ilerlemeyi sınav vb. şartlara bağlayan hükümler, esasen 2004 yılında 5204 sayılı Kanun’la 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’na eklenmişti. O düzenleme de tıpkı şimdi olduğu gibi Anayasa Mahkemesi nezdinde dava konusu edilmiş, mahkeme, öğretmenlik mesleğini kariyer basamaklarına ayıran düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bulmazken diğer bazı hükümleri 2008 yılında verdiği kararla iptal etmişti. Ancak iptal edilen hükümler, kariyer basamaklarında ilerleme sürecini sekteye uğrattığı için, 2004-2008 yılları arasında açılan sınavla veya sonrasında iptal sürecinde idari tasarrufla ya da mahkeme kararlarıyla bir kısım öğretmen uzman/başöğretmen unvanı elde ederken, çok sayıda öğretmen Danıştay’ın içtihat değişikliği sonrası şartlarını taşımalarına rağmen bu haktan mahrum kalmıştı. Sonuçta öğretmenlerimiz kendi tasarrufları ve iradeleri dışındaki hukuki bir süreç nedeniyle mağdur olmuş, kendi aralarında devlet eliyle ayrıştırılmış konuma düşmüşlerdir. Aynı mağduriyetin bu dava neticesinde de yaşanmaması gerektiği kanaatindeyiz.” ifadelerini kullanmıştık.”

“İptal kararıyla yeni mağduriyetlere kapı aralanmış oldu”

“Ne yazık ki sorumsuzca açılan iptal davasında, öğretmenler yönünden hak kayıpları oluşturacağı gözetmeden gelişigüzel dava konusu edilen hükümler için verilen bu iptal kararıyla yeni mağduriyetlere kapı aralanmış oldu” diyen Başkan Can; “2006 yılında yine CHP’nin açtığı iptal davası sonrasında kariyer basamakları düzenlemesinin iptal edilmesi, onbinlerce öğretmeni mağdur etmişken, hatalarının ve yanlışlarının sonuçlarıyla hiçbir zaman yüzleşmemiş, yüzleşmek zorunda kalmamış sorumsuz zihniyet tarafından Öğretmenlik Meslek Kanununun iptal istemiyle yine Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasının yükü öğretmenlerin omuzlarına bindirilmiştir. Öğretmenlerimiz, ana muhalefet partisinin sorumsuz ve sorunlu eylemlerinin sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmamalıdır. İptal kararının yürürlüğe gireceği güne kadar var olan hukuki durum ve kazanılmış haklar korunmalı; hâlihazırda devam etmekte olan 2023 yılı kariyer basamakları ilerleme süreci öğretmenlerimizim haklı beklentileri ve idari istikrar, hukuk güvenliği ilkeleri ekseninde sürdürülmelidir. Siyasi irade vakit kaybetmeksizin Anayasa Mahkemesinin kararına göstereceği gerekçeleri esas alarak yeni bir yasal düzenleme yapmalıdır. Millî Eğitim Bakanlığına düşen görev ise mevcut kariyer basamakları ilerleme sürecini hızlandırarak nihayete erdirmek; 2023 yılı kariyer basamakları sınav sürecini tamamlamaktır” şeklinde konuştu.



Eğitim 14.07.2023 11:37:59 0
  • Cumartesi 20.3 ° / 11 ° Güneşli
  • Pazar 17.2 ° / 7.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 18.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19