Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanıdır

Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanıdır

4 Ekim Dünya Hayvanlarını Koruma Günüdür. Biga Havadis haber sitesinin bugüne özel yazı dizisi siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz.

4 Ekim Dünya Hayvanlarını Koruma Günüdür. Biga Havadis haber sitesinin bugüne özel yazı dizisi siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz.

Yaz, kış fark etmeksizin sokak hayvanları sıcakta ve soğukta sürekli yaşam mücadelesi veriyorlar. Doğa, hayvanından insanına 7’den 70’e herkesi içinde barındırır. Hayvanlar doğanın dengesini korumada önemli rol oynar. İnsanların düşünmeden bilinçsizce sergilediği davranışlar ve yaptığı müdahaleler ile hayvanların soylarının tükenmesine yol açıyor. Bu durumda hayvanların korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre; kış ayında köpek 17 saat, kedi ise 6 saat aç kalırsa donarak ölebilir.

Yaz ayı geçti. Son bahardayız ve kış ayına doğru ilerliyoruz. Yaz aylarında olduğu gibi, sokakta yaşayan hayvanlar son bahar ve kış aylarında ortaya çıkabilecek yağmur, kar, çiğ, kıra ve soğuk nedeniyle yaşam mücadelesi vermeye başlayacaklar. Bu mücadeleye yenik düşecek can dostlarımız da olacak. Yavrular annesiz kalırken, anneler de yavrularını kaybettiğine üzülecek. Onları aç, susuz ve çaresiz kalmasını istemiyorsanız, yaşamlarına sahip çıkarak destek olabilirsiniz.

Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanıdır
Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanıdır

‘’Onlar Bizim Can Dostumuz’’

Tüm dünyada olduğu gibi bizlerde doğamızı can dostlarımızla paylaşıyoruz. Yaşadığımız doğa bizim olduğu kadar, onlarında evi sayılıyor. Yaşam sürdüğümüz bu doğa da hepimiz misafiriz. Bu yüzden de doğayı korumamız gerekiyor.

‘’Hayvanları Koruyalım’’

Hayvanları koruma ve sevmek ayrı anlamlar taşır. Onları koruyarak ve yaşamlarına yardımcı olarak onları sevmiş olursunuz. Onlara taş atan, eziyet eden, zehirleyen, zarar veren kişileri de engellemek korumak anlamına gelir. Hayvanları sevmek istiyorsanız, illa da bir hayvana sahip olmanız gerekmez.

‘’Hayvanları Korumak İstiyorsanız, Bilmeniz Gereken Önemli Bir Kaçta Nokta Var’’

Bizim yaşama hakkımızın olduğu gibi onlarında yaşama hakları vardır. Yaşadığımız bu dünya, doğa bizlerin olduğu kadar, onlarında hakları var. Hayvanlar ile insanlar arasında ne kadar fark olursa olsun, benzer yönleri de var. Hayvanlarda; sevinir, üzülür, acı çeker, mutlu olur, aile kurar, yavruları olur, konuşur ve ağlarlar.

Hayvanları Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?

Hayvanları sevmek ve korumak istiyorsanız, ilde, ilçede, doğa da, mahallede, köyde nerde olursa olsun yaşama haklarına saygı göstermelisiniz. Bu durumu çevrenizdeki kişilere de anlatarak bilgilendirebilirsiniz.

Hayvanların tüyünden, tuvaletinden, ısırmasından, bağırmasından korkuyor olabilirsiniz. Korkan kişiler sevmese de zarar vermemelidir. Bu durumda can dostlarımızı onlara sevdirmek yerine, zarar vermemesi için gerekli bilgileri vermeliyiz.

Mama, su bulamama, yaralanma gibi zor durumda kalan hayvanlar ile karşılaşabiliriz. Böyle bir durumda bakımına yardımcı olabilirsiniz.

Sokaktan sahipleneceğiz hayvanların mama ve sularını zamanında verin. Hastalıkları önlemek adına aşıları zamanında yaptırın.

Hayvanları dövmek, zehirlemek, eziyet etmek ve öldür bir suçtur. Bu suçu işleyenleri uyaralım ve yetkililere bildirelim.

Sokakta kedi ve köpekten başka karınca, kuş, böcek ve birçok hayvan yaşar. Kuşların, karıncaların yuvalarını bozmayın ve yumurtalarını almayın. Avlanma yasaklarında kesinlikle hayvanları avlamayın.

Hayvanları korkutmayalım. Çünkü yapacağınız bir hamle, onu yola fırlamasına neden olabilir. Bu durum ölümle sonuçlanabilir. Yaptığınız bir şaka bile olsa, onları ürkütmeyelim.

Tüy, tuvalet kokusu, kum, yem, aşı, ilaç vb. şeylere alerjiniz olabilir. Bu durumda bir hayvan sahiplenmeyin. Bu durumda yapmanız gereken tek şey, hayvana daha iyi bakabilecek bir aileye sahiplendirmektir.

Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanıdır
Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanıdır

Evdeki yiyecek atıklarını çöpe atacağınıza, sokaktaki hayvanlara verebilirsiniz.

Anne ve babalara da bir uyarım var. Karne hediyesi ve doğum günü hediyesi olarak, evcil bir hayvan almayın.

Yazlık evlerine tatil için gelen ve üst düzey gelire sahip olan aileler de evcil hayvan alabilirler. Kışın da evlerine dönmek isterler. Bakamadıktan sonra hayvanları sokağa atmak bir çözüm değildir. Ya sahiplendirin, ya da hayvan satın almayın.

Petshoplardan, merdiven altı üretim, izinsiz ve belgesiz hayvan satışlarına engel olun. Satın almayın, sahiplenin.

5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNU

TBMM Genel Kurulunda "Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile "Hayvanları Koruma Kanunu" kabul edilmişti. (09.07.2021)

Buna göre;

Evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak. Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişiye de hapis cezaları 6 aydan 3 yıla kadar uygulanabilecek.

Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis, bir hayvan neslini yok eden kişi ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

-Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak.

-Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişiye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanacak.

-Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

-Hayvanları dövüştüren kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası alacak; bu suç birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenirse verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Bu suç veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişilerce işlenirse ceza yarı oranında artırılacak.

-Sahibi tarafından işlenen suçlar da dahil olmak üzere, bu suçların işlenmesi halinde soruşturma yapılması Tarım ve Orman Bakanlığının il veya ilçe müdürlükleri tarafından cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvuruda bulunulmasına bağlanacak. Bu başvuru muhakeme şartı niteliğinde olacak. Suçüstü halinde ise soruşturma genel hükümlere göre yapılacak.

-Belirtilen suçların başka bir kişi tarafından sahipli hayvana karşı işlenmesi halinde hayvan sahibinin şikayeti üzerine de soruşturma yapılacak.

-El konulan kedi ve köpekler ile Bakanlıkça uygun görülen diğer hayvanlar koruma altına alınarak bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecek.

- Rehabilite edilen hayvanlar, veri tabanına kaydedilecek

Teklifle, belediyelere hayvanların korunması ve bakımında yeni sorumluluklar veriliyor.

-Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak.

-Bu hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ise sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

- Rehabilite edilen hayvanlar, Bakanlıkça oluşturulan veri tabanına kaydedilecek.

-Rehabilitasyon süreci tamamlanan hayvanların, bakımevine getiren belediye tarafından öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esas olacak.

-Rehabilite edilmemiş sahipsiz köpekler, belediyelerce hayvan bakımevlerinde veya geçici ünitelerde kısırlaştırılarak veri tabanına kaydedilecek. Geçici ünitelerde yapılan kısırlaştırmalar sonrasında, köpekler alındıkları ortama bırakılmadan önce sağlıklarına kavuşmaları için gerekli tedbirler alınacak. Bakanlık da bu kapsamdaki köpeklerin kısırlaştırılmasına her türlü yardımda bulunacak.

Teklifle, hayvanların kullanıldığı kara ve su sirkleri ile yunus parklarının kurulması yasaklanıyor.

-Mevcut işletmeler ise herhangi bir nedenle eksilen hayvan sayısını tamamlama ya da artırma, yeni şube açma gibi yollarla kapasite artırımına gidemeyecek, üretim yapamayacak, Bakanlığın izni olmadan işletme hakkını devredemeyecek. Bu işletmelerin hayvanların etolojisine uygun olarak faaliyet göstermesini sağlayacak kriterler, teklif yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

-Burada belirtilen yasaklara aykırı davrananlara hayvan başına 25 bin lira idari para cezası verilecek.

-Tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak düzenleme yürürlüğe konuluncaya kadar; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların Türkiye'ye girişini, satışını ve reklamını yapana hayvan başına 11 bin lira idari para cezası verilecek. Ayrıca bu hayvanlara el konulacak ve bu hayvanlar belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek.

-Belirtilen hayvanları sahiplenmiş olanlardan, bu madde hükmü yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 aylık süre içinde hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığına başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında idari yaptırım uygulanmayacak.

-Kısırlaştırma işlemi için; daha önce gebe kalmış hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenecek. Bu hayvanların ölümü halinde Bakanlığa bilgi verilecek ve kayıttan düşürülecek.

-Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamayacak. Aykırı hareket edenlere, 11 bin lira idari para cezası verilecek. Yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idari para cezası ile birlikte hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecek.

-Bu madde kapsamında hayvan sahibi olanlar, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilecek. Bu hayvanların sokağa terki halinde 30 bin lira idari para cezası kesilecek.

-Yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, teslim edilen bu hayvanları kabul etmek zorunda olacak.

-Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2023, diğer belediyeler ise 31 Aralık 2025 tarihine kadar hayvan bakımevlerini kuracak.

-Belediyeler, üç yıl süreyle hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayıracak. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanacak.

-Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

-Teklife ihdas edilen yeni maddeyle, hayvanların korunması ve refahı amacıyla yaygın ve örgün eğitime yönelik programların yapılması, radyo ve televizyon programlarında bu konuya yer verilmesi amaçlanıyor. Buna göre medya hizmet sağlayıcıları zorunlu yayınlarında bu konuya da yer verecek.

-Ayrıca kabul edilen önergeyle, 25 binin üzerinde olan belediyelere hayvanların korunması ve bakımı noktasında yeni sorumluluklar getiren maddeye büyükşehir ilçe belediyeleri de eklendi.

Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanıdır
Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanıdır

- HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ NEDİR?

Hayvan dostları ilk kez İngiltere’de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular. Ülkemizde Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçla dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturdular.

1931 yılında Floransa’da toplanan bu kuruluş dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Bu günün amacı; evrende insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşama hakkına saygı duymaktır.

Evde beslenen hayvanlara merhametli davranmak, koruyup kollamak, iyi koşullarda beslenmeleri, duyarlı davranılması konusunda farkındalık yaratmaktır.



Biga Özel Haber 3.10.2021 19:46:00 0
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.3 ° / 13.4 ° false
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,32
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2508,54% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22