Son Dakika 2 Şubat Kabine Toplantısı Kararları Haberi

Son Dakika 2 Şubat Kabine Toplantısı Kararları Haberi

Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında 1 Şubat Pazartesi günü toplandı. Erdoğan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında 1 Şubat Pazartesi günü toplandı. Erdoğan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

 ‘’KÖY OKULLARINDA 15 ŞUBAT’TA EĞİTİM-ÖĞRETİMİN BAŞLAMASINI KARARLAŞTIRDIK’’

Kabinemizin bugünkü toplantısında da bu değerlendirmeleri ayrıntılı bir şekilde tekrar yaptık. Uzaktan eğitim-öğretimin temeli olan internete erişimlerindeki sınırlılığı da dikkate alarak köy okullarında 15 Şubat’ta eğitim-öğretimin başlamasını kararlaştırdık. Ancak, okulların açıldığı köylerde vaka artışı yaşanması hâlinde eğitim-öğretime yeniden ara verilebilecek, bunu da özellikle söylemek zorundayım.

Çünkü bizim için Kovid hepsinden çok daha tehlikeli, çok daha Allah muhafaza önemli. Bizim yavrularımızın kaybına tahammülümüz olamaz. Onun içinde her türlü tedbiri almak durumundayız.

Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

8 ve 12’nci sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarındaki eğitim-öğretimin 1 Mart’tan itibaren başlaması için hazırlıklara başlanacak. Vaka sayılarındaki iyileşmeye paralel olarak 1 Mart’tan itibaren il bazında eğitim-öğretimin kademeli başlaması için gereken çalışmalar da yürütülecek.

Yine vakaların belirli bir sayının altına düşmesiyle birlikte esnaflarımıza yönelik kısıtlamaların kademeli olarak gevşetilmesiyle ilgili takvimi de başlatmayı planlıyoruz. Bu vesileyle belediyelerden ve organize sanayi bölgeleri yönetimlerinden, il hıfzıssıhha kurulu kararlarının uygulanması hususunda hassasiyet göstermelerini beklediğimizi belirtmek istiyorum.

Yaklaşık 11 aydır sabırla ve metanetle tedbirlere riayet eden milletimin her bir ferdine yine şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum.

“VATANDAŞIMIZIN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Lokanta, restoran ve kafe sahibi esnaflarımıza yeni bir hibenin desteğinin müjdesini de geçtiğimiz günlerde açıkladık. Buna göre, 2019 yılı cirosu 3 milyon liranın altında olan işletmeler eğer 2020 yılında yüzde 50 ve üzerinde bir ciro kaybı yaşadılarsa, azalan cirosunun yüzde 3’ü kadar hibe alabilecekler, bu hibenin tutarı da en az 2 bin lira, en fazla 40 bin lira olabilecek. İnşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da esnafımızın, sanatkârımızın, üreticimizin, vatandaşımızın yanında olmayı sürdüreceğiz.

“SON 3 AYDIR FİNANSAL PİYASALAR CEPHESİNDE DE POZİTİF BİR GÖRÜNÜME SAHİBİZ”

Son 3 aydır finansal piyasalar cephesinde de pozitif bir görünüme sahibiz. Türk Lirası dolara karşı yüzde 18, avroya karşı yüzde 16 düzeyinde değer kazanarak gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performansı sağladı. Türk Lirası değer kaybında değil, bakın değer kazanıyor. Türk Lirasındaki güçlenme ve altın fiyatlarındaki gerilemeyle beraber merkezi yönetim toplam borç stokumuz yaklaşık 173 milyar lira azaldı. Vatandaşlarımız da tasarruflarında yavaş yavaş Türk Lirasına dönmeye başladı. Ben bu vesileyle tüm vatandaşlarıma, milletime şahsım ve ben de milletim adına özellikle teşekkür ediyorum. Son 3 aylık dönemde gerçek kişiler piyasaya 4 milyar dolara yakın döviz sattılar.

Ülkemizin risk primi de düşüyor. Yurt dışındaki portföy yatırımcılarının finansal piyasalardaki varlıklarımıza talebi güçlü seyrediyor. Son 3 ayda 16 milyar doların üzerinde portföy girişi hamdolsun gerçekleşti. Tabi bu olumlu gelişmelerin anında ekonomide sorumlu alanları da biliyoruz. Serbest piyasa kurallarından taviz vermeksizin bu sorunların üzerine gidiyoruz ve gideceğiz.

Yüksek enflasyonun hem üretici, hem de tüketici cephesinde oluşturduğu tahribatın farkındayız. Gıda enflasyonu önümüzdeki en büyük tehditlerden biridir. Gıda ürünlerinde tarla veya fabrika ile market arasındaki fiyat farklarının ekonomik süreçler ve gerekçelerle izah edilemeyecek seviyelere çıkması, milletimizle birlikte bizi de rahatsız ediyor.

“SOSYAL KORUMA KALKANI KAPSAMINDA VERİLEN HİBE DESTEKLERİ 49 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ”

Sosyal koruma kalkanı kapsamında bugüne kadar çeşitli kesimlere verilen hibe desteklerinin rakamı 49 milyar lirayı geçti. Ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum, 49 milyar lirayı geçti. Diğer SGK teşviklerimiz ve İŞKUR desteklerimizle birlikte bu rakam nereye ulaşıyor biliyor musunuz? 71 milyar liraya ulaştı.

Geçtiğimiz yıl salgın şartlarına rağmen 16 milyonluk turist sayısına ulaştık. İhracatçılarımıza stok finansman desteği sağladık. Eximbank’ın kredi vadelerini uzattık. İhracatçılara destekleme ve fiyat istikrarı fonu kapsamında 2,4 milyar lira destek ödemesi yaptık. Dijital ortamda yapılan pazara giriş çalışmalarını destekledik.

Mart 2020’den itibaren belirli sektörler için mücbir sebep hâli ilan ederek vergi yükümlülüklerini ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemlerini 6 ay erteledik, böylece 29 milyar lira vergi alacağını ve 40 milyar lira Sosyal Güvenlik Kurumu alacağını erteleyerek 2,5 milyon vergi mükellefini rahatlattık.

Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Yurt içi yolcu taşımacılığında, eğitim ve öğretim hizmetlerinde, yeme-içme, sinema, tiyatro ve konaklama hizmetlerinde KDV oranını yüzde bire indirdik. İş yeri kiralamaları, otomotiv, motosiklet, bisiklet, küçük ev aletlerinin bakım onarımı, terzilik, kuru temizleme gibi genel orana tabi esnaf hizmetlerinde KDV’yi yüzde 8’e düşürdük. Bu vergi indirimleriyle 2020’de 15 milyar lira, 2021 yılındaysa yaklaşık 12,5 milyar lira vergiden vazgeçmiş olduk.

Vergi dairelerine, Sosyal Güvenlik Kurumuna, gümrük idaresine ve belediyelere ödenecek vergi, prim, para cezası gibi kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını sağladık. Bu uygulamadan yararlanmak için şu ana kadar 7,5 milyon vatandaşımız 108 milyar liralık alacağı yapılandırmak amacıyla vergi dairelerimize başvurdu.

Salgın sebebiyle faaliyetleri tamamen durdurulan kıraathane, kahvehane, internet kafe ve sinema solunu gibi işletmelerin mücbir sebep hükümleri kapsamında vergi yükümlülüklerini de erteledik.

Küçük esnafımızın tamamına ve kısıtlamalar nedeniyle gelir kaybına uğrayan esnaflarımıza da hibe şeklinde destekler vermeye başladık.

Salgının en çok etkilediği kesim olan taksi, dolmuş, servis işletmecileri, pazarcılar, terziler, oto tamircileri gibi basit usule tabi tüm esnaf ve sanatkârımızı doğrudan destek ödemesi kapsamına aldık. Aynı şekilde lokantacılık, pastanecilik, kadın ve erkek kuaförlüğü, pansiyon, yurt, kreş işletmeciliği gibi faaliyetleri kısıtlanan sektörlerdeki esnaf ve sanatkârımızı da aynı kapsama dâhil ettik. Böylece 1 milyon 240 bin esnafımız 3 ay süreyle ayda bin lira almaya devam edecek.

Ayrıca, esnafımıza büyük şehirlerde 750, diğer şehirlerde 500 lira kira desteği ödemesi yapıyoruz. Sadece bu iki program sayesinde esnaflarımıza 5 milyar liranın üzerinde bir nakdi destek veriyoruz dedi.''

 



Gündem 2.02.2021 12:45:00 0
  • Cuma 20.2 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.3 ° / 11 ° Güneşli
  • Pazar 17.2 ° / 7.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00