SUYUN ALTINDAKİ TARİH İÇİN ÇALIŞTAY BAŞLADI

SUYUN ALTINDAKİ TARİH İÇİN ÇALIŞTAY BAŞLADI

Türkiye Çevre Haftası etkinliği çerçevesinde "Temiz Deniz, Temiz Dünya" mottosu ile "Tarihin Derinliklerini Keşfet" adlı çalıştay başladı.

Türkiye Çevre Haftası etkinliği çerçevesinde "Temiz Deniz, Temiz Dünya" mottosu ile "Tarihin Derinliklerini Keşfet" adlı çalıştay başladı.Üç gün sürecek çalıştaya yerli ve yabancı birçok isim katılım gösterdi. 


Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan çalıştay programında, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Planlama ve Proje Grup Başkanı Muhammed Parlak’ın açılış konuşmasının ardından Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, 108 yıl önce dünyanın en büyük deniz savaşının yaşandığı bir su coğrafyasında oluşturulan Tarihi Sualtı Parkı ve Tarihi Alan Başkanlığı tarafından savaş batıklarına başlatılan dalışları çok önemsediklerini belirterek, Çanakkale'nin dalışlar açısından dünyanın en önemli merkezi olmaya aday ve iddiasında olduğunu kaydetti. Avustralya Çanakkale Konsolosu Harry Hall konuşmasında, Türkiye ve Avustralya ile birlikte Çanakkale’de savaşan ülkelerin ortak değer ve demirbaşlarının bu girişimler çerçevesinde ön plana çıkartılarak böylesine kapsamlı organizasyonlara taşınmasını çok anlamlı bulduklarını belirtti. Hall konuşmasında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının çok özel ve kıymetli çalışmalar ile Tarihi alanlardaki ortak değerleri koruma çabasının takdire şayan olduğuna dikkat çekerek "Bu kapsamda Avustralya olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız" dedi. 


Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Birinci Dünya Savaşı’na yön veren cephelerden olan Çanakkale Savaşları’nın, dünya askeri ve siyasi tarihinin önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu belirterek başladığı konuşmasında "Ancak unutulmamalıdır ki Birinci Dünya Savaşı'nın önemli bir kısmı denizlerde gerçekleşti. Bugün suların derinliklerinde yatan gemi ve denizaltı enkazları bir zaman kapsülü niteliğinde bizleri 108 yıl öncesine götüren önemli birer bilgi kaynağıdırlar" dedi. Başkan Kaşdemir, "Bilinmeyeni Kimse Koruyamaz" mottosu doğrultusunda Başkanlığın 2018 yılından itibaren 1. Dünya Savaşı’nda batan deniz araçlarının tespiti ve belgelenmesine yönelik çalışmalar başlatmış olduğuna dikkat çekerek, bu çalışmalar kapsamında 150 km²’lik alanın tamamında tarama gerçekleştirilerek savaştan kalan tüm batıkların tespit sürecinin başarı ile gerçekleştirildiğini kaydetti. 


Büyük ilgi gösterilen çalıştayda protokol konuşmalarının ardından kapsamlı bir panel gerçekleştirildi. Konusunda uzman eğitimci, akademisyen ve ilgili otoriteler; çalıştay kapsamında hazırladıkları özel sunumları gerçekleştirdi.
"Tarihin Derinliklerini Keşfet" adlı çalıştaya Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya Çanakkale Konsolosu Harry Hall, Türkiye Sualtı Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, protokol üyeleri, resmi daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Turizm acentaları, sporcular, dalış sektörünün önde gelen temsilci ve organizatörleri katıldı.



Gündem 8.06.2023 13:58:00 0
  • Salı 14.4 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.5 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 20.4 ° / 11 ° Güneşli
  • BIST 100

    10098,23%0,15
  • DOLAR

    32,38% -0,13
  • EURO

    34,76% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2410,35% -1,00
  • Ç. ALTIN

    3868,40% -0,99