Türkiye’nin En Büyük Demonstrasyon Alanında Hasat Töreni Yapıldı

Türkiye’nin En Büyük Demonstrasyon Alanında Hasat Töreni Yapıldı

Çınardere Köyünde Trakya ve Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüleri ile İçdaş Tarım ve Alfa Tohumculuk firmalarina ait tohumlardan oluşan "19 Adet Arpa Çeşitlerinin Tanıtılması ve Hasadı" tarla günü etkinliği yapıldı.

Çınardere köyünde,Köy Muhtarı Muhtesem İlhan’a ait 38 dönüm alanda 19 adet Arpa çeşidiyle kurulmuş Arpa Demonstrasyon Alanı,Türkiye’nin en büyük demonstrasyon tarlası olma özelliğini taşıyor.

Gerçekleşen tarla günü etkinliğine;Biga Kaymakamı Erdinç Dolu,Biga Belediye Başkan Vekili Sadettin Sert,İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ,Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı  Dr. İrfan ÖZTÜRK,Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arpa Bölüm Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Aydın İMAMOĞLU,Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca,Biga Ziraat Odası Başkanı M.Güray Ergün,Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş,Kurum Müdürleri,Muhtarlar ve üreticiler katılım sağladı.

Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği hasat töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ “Her yıl ilimizde değişik lokasyonlarda 20 den fazla çeşitten oluşan demonstrasyon alanları oluşturarak çalışmaları yürütmekteyiz.” dedi.

“ARPA ÜRETİMİMİZİN %35’i BİGA’DA ÜRETİLMEKTEDİR”

“Son 5 yılda, her yıl değişiklik göstermemekle birlikte, 2022 yılı TÜİK verilerine göre Çanakkale de 258 bin dekar alanda arpa (dane) ekilişi yapılmış olup bu alanlardan toplam 119 bin ton ürün alınmış ve dekara verimimiz 460 kg dır.  Ülkemizde yine 2022 yılı TÜİK verilerine göre 31 milyon dekar alanda arpa (dane) ekilişi yapılmış (Biralık arpa hariç) bu alanlardan 8 milyon 100 bin (8.100.000) ton ürün alınmış dekara verim 263 kg olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde üretilen arpanın % 1, 47 si ilimizde üretilmektedir ve 20. Sıradaki ildir. Arpa üretimimizin % 35. Biga ilçemizde üretilmektedir. (41.798 Ton)

“YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIN ULAŞMADIĞI ÇİFTÇİ KALMASIN”

“Dekara verimin ülke ortalamasının çok üstünde olmasının sebebi; iklimin, özellikle yağışların elverişli olmasının yanında, İl/İlçe müdürlüklerimiz ve  paydaşlarımızla birlikte son yıllarda yaptığımız çalışmalar,  bunun yanında uygulanan desteklemeler  sayesinde hububat alanlarında sertifikalı tohumluk kullanılma oranındaki ciddi artıştan kaynaklanmaktadır.  Hububatta sertifikalı tohumluk kullanımı verimde % 18 ile 25 arasında artış sağlamaktadır. 
Bu yılda şu ana kadar hasat edilen alanlardan elde edilen verilere göre; arpa veriminin dekara 500 kg ürerinde olması, 900, 950 kg ların alındığı arazileri görmek bizleri çok fazla mutlu etmiştir. Bundan dolayı tüm ilçelerimizde arpa ve buğdayda ürün desteklemelerinde kullanılan minimum-maksimum verileri dekara 120 kg arttırdık. Hububatlarda tohumluk (Buğday, Arpa, Yulaf); verimin, kalitenin, üretimin artırılmasında, maliyetin düşürülmesinde en önemli bir girdidir. Bitki gelişimi için tüm koşullar uygun olsa dahi; gübreleme, çapalama, sulama, ilaçlama vb. uygulamaların hiçbiri üretimi artırmada; kaliteli, sertifikalı, bölgeye adapte olmuş bir tohum kadar katkıda bulunamaz. Verim, kalite, hastalık-zararlılara, İklimin olumsuz etkilerine karşı dayanıklılık bitkiyi  yetiştirmede kullanılan tohumun taşıdığı özelliklerle yakından ilgilidir.Tarımsal üretimde verimi artırmak için sertifikalı tohumluklarının, uygun bölgelerde ve uygun yetiştirme teknikleri ile birlikte tarımsal üretimde kullanılması gerekmektedir. Islah edilmiş çeşitler ve kaliteli tohumluklar verimliliği artırır ve üreticilerin gelirini yükseltir. Sertifikalı tohumluk dedik ama nasıl sertifikalı tohumluk. Bölgemiz şartlarına uygun, yüksek verim ve kaliteli sertifikalı tohumluk. Bu noktada;Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla yola çıktık ve bu kapsamda her yıl ilimizde değişik lokasyonlarda 20 den fazla çeşitten oluşan demonstrasyon alanları oluşturarak çalışmaları yürütmekteyiz.
Bu çalışmalarımız Bakanlığımıza bağlı Tarımsal Araştırma Enstitülerin ve özel sektör tarafından tescil ettirilen çeşitlerin İl Müdürlüğümüz aracığıyla tanıtılarak çiftçimizin hizmetine sunulması açısından büyük önem arz etmektedir.”

“4 ADET BUĞDAY DEMONSTRASYON TARLASI TEMMUZ AYI İÇERİSİNDE HASAT EDİLECEK”

“Çanakkale İl Müdürlüğü olarak her yıl yaptığımız buğday ve arpa demonstrasyonu çalışmalarını  artık bir gelenek haline getirdik. 2022 yılında Biga İlçemizde aynı gün içinde peş peşe saatlerde Osmaniye köyümüzde buğday ve ardından  Güvemalan Köyümüzde Arpa tarla günü düzenledik. Aynı gün içinde 2 tarla günü düzenleme kabiliyetine sahibiz.  Vermiş olduğum istatistiki bilgiler doğrultusunda İl Müdürlüğü olarak Biga çiftçilerimizin arpa yetiştiriciliğine ihtiyaçlarını ve bu yönde tercihlerini görerek 2023 yılında Çınardere Köyünde 17 Enstitü çeşidi ve 2 adet özel firma çeşidi olmak üzere toplam 19 arpa çeşidini çiftçi şartlarında yetiştirdik.Yaptığımız hububat demonstrasyon çalışmaları sadece bununla da sınır değildir. Çan, Lapseki ve Gelibolu İlçelerimizde  4 adet  buğday demonstrasyon tarlamızı temmuz ayı içerisinde hasat edeceğiz. Tabi ki tüm bu demonstrasyonlardaki ürünlerin gelişme durumlarını, ilimiz koşullarına adaptasyonlarını siz çiftçilerimize sunabilmenin en güzel yolu da bu gün burada olduğu gibi tarla günü düzenlemektir.Bu amaç doğrultusunda hep birlikte bu gün burada toplanmış bulunuyoruz. Hasat edilen ürünün bereketli ve bol kazançlı olmasını ve elde edilecek sonuçların çiftçimize faydalı olmasını temnni ediyorum. İlimiz genelinde tüm Demonstrasyonların hazırlanmasında, yürütülen bütün projelerde çalışan, emeği geçen İL/İLÇE Müdürlüğümüz Teknik personeline, Şube/İlçe Müdürlerimize, katkı sunan paydaşlarımıza, Üreticimiz, Muhtarımız Muhteşem İLHAN ve katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ederim.2023 yılı bol, bereketli, doğal afetlerin yaşanmadığı bir yıl olmasını temenni ederim.”dedi.

Ardından konuşmalarını gerçekleştiren Biga Ziraat Odası Başkanı M.Güray Ergün ve Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş “Bereketli bir hasat dönemi olmasını”temenni etti.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı  Dr. İrfan ÖZTÜRK,Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arpa Bölüm Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Aydın İMAMOĞLU’nun yapmış olduğu arpa çeşitleri sunumu ile program sona erdi.



Yaşam 22.06.2023 13:59:39 0
  • Salı 14.4 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.5 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 20.4 ° / 11 ° Güneşli
  • BIST 100

    10098,23%0,15
  • DOLAR

    32,38% -0,13
  • EURO

    34,76% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2410,35% -1,00
  • Ç. ALTIN

    3868,40% -0,99