ULUDAĞ'A ÇANAKKALE MODELİ

ULUDAĞ

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Uludağ Alanı konusunu görüşmek üzere toplandı.

Bursa’da Uludağ Alan Başkanlığı kurulması ile ilgili kanun teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşüldü.

 Geçtiğimiz günlerde toplanan komisyonda, AK Parti Çanakkale Milletvekili ve Komisyon Sözcüsü Jülide İskenderoğlu, Çanakkale’deki uygulama hakkında bilgiler verdi. Çanakkale’nin Tarihi Alan konusunda en başarılı illerden bir tanesi olduğunun altını çizen İskenderoğlu, “Çanakkale, milletin bütünlüğünün, birliğinin, beraberliğinin gösterildiği ve vatanımızın, toprağımızın savunulduğu bir yer. Çanakkale, cumhuriyetin önsözünün yazıldığı topraklar. Üzülerek söylüyorum ki AK Parti hükümetlerine kadar Çanakkale’de şehitliklerimiz ne yazık ki beklediği değeri görmedi. 1970’li yıllarda tarihi alanı bırakın, gezmek bile yasaktı bizim orada 1 ilçemiz, 8 köyümüz varken, tarım bile o dönemde izne tabiydi. Alan 1973 yılında millî park ilan edildi. Bizi en çok yoran yetki çatışmasıydı ve gereksiz bürokrasiydi. Tarihî millî parkın farklı yönetim ve yasaya dayanan yetki alanları vardı. Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı yetki alanlarıyla aynı yerde bazen makamların çatışması, bazen de otorite boşluğu oluşmaya başladı. Merkezî yönetim, yerel yönetim arası yetki devri, performans değerlendirmesi, program ve projeleri konusunda da sıkıntı yaşıyorduk. Bugün alanımızda birçok tören gerçekleştiriyoruz, hem bizim tarihimiz hem de yabancı heyetlerin katılımıyla, önemli günlerimizde, törenlerde 3 milyonu geçen yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin gezileri, törenlerimiz düzenleniyor. İmar planlarımız bitti Alan Başkanlığımız kurulduktan sonra. Yakın zamanda dalışa yasak olan Çanakkale savaş batıkları artık turizme açıldı. 

 

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve Tarihî Alan Başkanlığımızın ortak paylaşımıyla Çanakkale Troya Kültür Yolu’yla, özellikle tüm hemşehrilerimiz sanat ve kültürle buluştu” dedi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı sürecinde, Uludağ Tarihi Alanı ile benzer sıkıntıların yaşandığını da anımsatan İskenderoğlu, şunları söyledi; “Ben, özellikle buraya bakarken, Uludağ Kanun Teklifi’ne çalışırken biraz da Alan Başkanlığı döneminde yapılan komisyon toplantılarını inceledim. “Millî park” vasfı kaldırıldığı için eleştirilmiş. “Çanakkale Belediyesi niye yok?” denmiş. Ki alanı biliyorsunuz, biri Avrupa'da, biri Asya tarafında bizde. “Bütçesini ne olacak?” denmiş. Aslında, bugün, konuşmalarımızın bir çoğuyla aynı. Ben bugün tarihî alanımızda, Çanakkale tarihî alanımızda olduğu gibi farklı kurumlarla yetki karmaşası yaşamadan, yaşam alanlarıyla birlikte, çevre katliamı olmadan düzenli, uyumlu bir yönetim olacağını düşünüyorum. O yüzden de inşallah, hayırlı olacaktır ülkemize, Uludağ’ımıza, Bursa'mıza diyorum. Eksiklerimiz var mıdır? Evet, vardır ama bu Komisyon da o eksikleri kapatmak ve birlikte istişare etmek içindir. Hepinizi de Çanakkale'ye bir kez daha davet ediyorum.”



Siyaset 21.12.2022 18:33:00 0
  • Cuma 19.9 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 22 ° / 11.3 ° Güneşli
  • Pazar 21.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36