Ulusal Süt Konseyine Büyük Tepki

Ulusal Süt Konseyine Büyük Tepki

Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün Ulusal Süt Konseyinin çiğ süt tavsiye fiyatını değiştirmemesine tepki gösterdi.

Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün Ulusal Süt Konseyinin çiğ süt tavsiye fiyatını değiştirmemesine tepki göstererek bu durumun hayvancılığı sürdürülemez hale getirdiğini ve sektörde çöküşün önünü açtığını belirtti.

Ergün açıklamasında; “bildiğiniz gibi Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Ekim itibarıyla üreticinin eline litre başına net 7,50 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar vermişti, bu çiğ süt fiyatının değişmemesi demek. Bunun şokunu atlatmadan süt primininde artmadan aynı kalacağını öğrendik. Yani girdi fiyatları sürekli artarken çiğ süt fiyatı herşeyiyle değişimeden aynı kalacak. Bunun tek bir anlamı var “bu işin sonuna geldik, artık sürdürülemez.” diye konuştu.

Ergün ayrıca Süt fiyatlarında yapılan artışlara rağmen özellikle küçük işletmelerin hızla yok olduğunu, damızlık vasfındaki hayvanların bakım masraflarını karşılamadığından hızla elden çıkarıldığını belirterek işletmelerin birer birer ve hızla kapandığını belirtti. Bunun sebebinin yem başta olmak üzere süt üretiminde yapılan masrafların süt fiyatlarında yapılan artışın çok üstünde artmasından kaynaklandığını ifade etti.

Çiftçinin tek anayasal meslek kuruluşu olan ziraat odası başkanı olarak süt destekleme piriminin derhal artırılarak en az 1 TL olmasını ve işletme giderlerine etki eden yem başta olmak üzere tüm masraf unsurlarının masaya yatırılarak gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Ergün eğer bu mümkün değilse süt fiyatının hiç vakit kaybetmeden 9.00-9.50 aralığına çekilmesi gerektiğini ifade ederek, bu fiyatın altında belirlenecek herhangi bir fiyatın işletmelerin devamını mümkün kılmayacağını belirtti. Sektörün üretim ayağında çok ciddi kayıplar yaşandığını, dengesiz besleme sonucu damızlık hayvanları erken elden çıkarma, buzağı alamama gibi durumlar hem süt hem de et sektörünün geleceğini tehdit ediyor dedi.

Gıda enflasyonu ile mücadelenin çiğ süt fiyatı baskılanarak yapılamayacağını, üretim artışına daha fazla önem vermek gerektiğini aksi takdirde üretimin azalmasıyla birlikte daha yüksek enflasyon olarak bize geri döneceğini vurgulayan Ergün “İlerleyen zamanlarda ‘et ve süt ürünlerinde fahiş fiyatlar’ oluşursa bilin ki bu bir anda gelişmiş bir sorun değildir ve bir anda da giderilebilmesi mümkün değildir” dedi.



Ekonomi 24.09.2022 10:17:00 0
  • Cuma 20.4 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • BIST 100

    9539,08%0,09
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71