Velilerden Eğitim İçin Bağış Talep Edilmesi

Velilerden Eğitim İçin Bağış Talep Edilmesi

Milli Eğitim Bakanlığının yoğun uyarılarına rağmen, hala okullardan bağış istendiğine dair şikâyetler velilerden gelmeye devam ediyor. Ekonomik durumu iyi olan bazı veliler bağışın gerekli olduğunu söylerken, ekonomik durumu iyi olmayan ve bu durumdan şikâyetçi olan diğer veliler bu duruma tepki gösteriyor.

Okul İdaresi Ve Öğretmenler Neyi Gerekçe Göstererek Bağış İstiyor?

Bağış isteyen okul, öğretmen ve idareciler gerekçe olarak; okul ödeneklerinin yetersiz olduğunu göstererek bağış istiyor. Kayıt ücreti adı altında veya okuldaki bilgisayarın bozulması, yazıcının bozulması, klimanın bozulması vb. halinde yenisinin alınması için ya da tamiri için ortaya çıkacak masrafın ödenmesini söyleyerek bağış topluyor. Okul kaydı esnasında bazı okullar temizlik görevlisinin az olduğunu söylüyor, bazıları da fotokopi kâğıdı istiyor.

Okullara Bağış Yapmak Zorunlu Mu? Bağış Yapmak İstemeyen Veliler Ne Yapacak?

Okulların bağış veya kayıt ücreti adı altında bir ücret veya bir materyal istemesi yasak. Milli Eğitim Bakanlığı velilerden kayıt ücreti, bağış ve materyal istendiği zaman, bu durumu bakanlığa bildirebilirsiniz.

Okullara Ayrılan Ödenekler Yetersiz Mi? Veliler Neden Bağış Yapıyor?

Türkiye’de eğitime daha çok ödenek ayrılması gerekliliği, su götürmez bir gerçek. Çocuğun daha iyi şartlarda eğitim görmesini isteyen, dar gelirli olmayan veliler ya da okul idaresi ile arasını iyi tutmak istediği için okullara bağış yapmaya sıcak bakıyor.

Veliler Okullara Ne Gibi Bağışlar Yapıyor?

Sınıfa; projektör, bilgisayar, yazıcı, fotokopi makinesi, kartuş, klimayı tek başına veya diğer veliler ile birleşerek alabilir. Okulun borcu olduğunda veliler nakit para bağışı yapabiliyor. Mesleği olan perdeci daha farklı bağış yapıyor. Örneğin; bir öğrencinin velisi perdeciyse, sınıfa perde dikebilir.

Veliler şunu hiç unutmasın;

Öğrenci velisi bağış yapmak zorunda değil. Bağış yapmaya da zorlanamazlar. Veli bağış yapmak istemiyor ve zorlanıyorsa, okul müdürüne söyleyebilir. Bir sonuç alamadığı takdirde bu durumu Milli Eğitim Bakanlığına bildirebilirler.



21.10.2019 17:10:00 0
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.3 ° / 13.4 ° false
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,32
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2508,54% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22