Ağız kokusu kişilerin sosyal faaliyetlerini etkiler. Ağız kokusunu önlemek için farklı seçenekler bulunuyor. Toplumda bir sorun haline gelen ağız kokusunun oluşmasının birden fazla nedeni bulunuyor. Ağız kokusunun sebepleri, ağız kokusundan kurtulmak için neler yapılır?
Ağız Kokusunun Sebebi
Ağız kokusunun asıl kaynağı, ağzın arkasıdır. Dilin altında yer alan kükürt üreten bakteriler bulunur. Kötü ağız bakımı nedeniyle diş ve diş etlerinin arasına sıkışan yiyecekler, diş eti hastalıkları, çürük dişler ağız kokusuna neden olur.
Kuru ağız, mide bakterileri, gastrointestinal nedenler, diyet sonucu asit üretimi sonucu oluşan kötü kokular da seyrek olarak ağız kokusuna neden olur.
Ağız Kokusundan Kurtulmak Neler Yapılmalı?
Dişlerinizi Fırçalayın
Yumuşak veya orta diş fırçası kullanarak günde üç kez dişlerinizi fırçalayınız. Yiyecek kalıntıları, bakteri ve plakları temizlemek için diş ipi kullanılabilir. Dilde oluşan tabaklaşmayı önlemek için dilinizi de hafif şekilde fırçalayabilirsiniz. Dişlerin fırçalanmasıyla birlikte ağız kokusu %90 giderilmiş olur.
Gargara Kullanın
Ağız kokusu giderici gargaralar bulunur. Alkolsüz olan gargaraları tercih edin.
Çinkolu Sakız Çiğneyin
Diş macunları ve sakız için çinkolu olanları tercih edin.
Diş Hekimi Kontrolü
Diş ve diş eti hastalıkları için bir diş hekimine muayene olun. Diş çürüğü, dolgu, implant, çekim, köprü gibi tedavilerinizi yaptırın.
Bol Su İçin
Ağız kuruluğunu önlemek için günde en az 2 ile 3 litre su için.
Limon Kabuğu ve Maydanoz Tüketin
Limon kabuğu ve maydanoz ağız kokusunu önleyen yiyecekler arasında yer alır. Pastırma, sucuk gibi baharatlı yiyecekler yediğinizde hemen dişlerinizi fırçalayın.