Biga Sivil Toplum Platformu (STP) 146.?ıncı toplantısı Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay başkanlığında 4 Aralık Salı günü saat 18:00?de Biga Ticaret Borsası Mümin Çalışkan toplantı salonunda gerçekleştirdi. Toplantının en önemli gündemi Biga?nın yöresel ürünleri ve coğrafi işaret alımı oldu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bayramiç Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Öğretim Üyesi Dr. Zerrin Yüksel coğrafi işaretler ve markalaşma hakkında sunum yaptı.
Yerel, kültürel ve coğrafyaya ait ürünler haksız rekabete maruz kalabilmektedir. Taklit ürünlerden korumak için coğrafi işaret gibi yasal düzenlemeler ile koruma altına alınabilir. Coğrafi işaret, ??Yerelliğin Dünya ile Buluşması?? olarak bilinir.
Coğrafi işaretler menşe(köken) ve mahreç (kaynak) olarak ikiye ayrılır. Arasındaki fark üretim yeri ile ilgilidir. Mahreç işaretinde; ürünün özellikler o yöreye aittir. Yöre dışında üretilemez, ünü yöreye aittir.
Valilikler, belediyeler, ticaret borsaları, ticaret ve sanayi odaları, özel şahıslar, özel şirketler ve dernekler coğrafi işaret almak için başvuru yapabilir.
Ülkemizde 193 çeşit peynir bulunuyor. 2016 yılı verilerine göre 7 tanesi coğrafi işaret almıştır. 21 adet peynir çeşidi başvuru aşamasında bulunuyor. Ülkemizde 375 ürün coğrafi işaret belgesine sahiptir. 196?sı gıda ve 63?ü tarım ürünüdür. 3 tanesi Çanakkale?ye aittir, dedi.
Toplantıda Biga?da coğrafi işaret alınabilecek ürünler ve düzenlenecek etkinlikler için bilgi alışverişi yapıldı.
Toplantıya; Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, BİSİAD Başkanı İsmail Özer, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Ziraat Odası Başkanı Fikret Demir, Biga Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Sait Tanur, Ak Parti Biga İlçe Başkan Yardımcı Av. İrfan Filiz, sivil toplum kurulu temsilcileri ve daire amirleri katıldı.
Biga Fuarı Yapıldı Şimdi Sıra İkinci Fuarda Köşe Yazısını Okumak İçin Tıklayınız
Biga Festivali Hak Ediyor Haberini Okumak İçin Tıklayınız
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55