3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, Biga Çavuşköy Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi tarafından Özel Eğitimde Davranış Problemleri İle Baş Etme ve Etkileşime Dayalı Erken Eğitim Programı konferansı, 1 Aralık Cumartesi günü saat 10:00?da Biga TSO konferans salonunda gerçekleştirildi.
Biga Çavuşköy Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okul Müdürü İsmail Epçin yaptığı konuşmada;
Çocuklarımızın eğitimi için en iyisini yapabilme, daha faydalı işler çıkarma amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Özel Eğitimde Davranış Problemleri İle Baş Etme ve Etkileşime Dayalı Erken Eğitim programı konusunda Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Karaaslan bizlere bilgi verecek, dedi.
Düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Karaaslan yaptığı konuşmada;
Çocukların yaşadıkları sorunlar psikolojik, sağlık veya davranış bozukluğu nedeniyle olabilir. Ön yargılardan kurtulmalıyız. Çocukların yaptığı hatalar öğrenilmiş veya gelişimsel olabilir. Bir sorunla karşılaşıldığında o çocuk değerlendirilmeli. Çocuklar bir nesneyi tecrübe ederek öğrenebilir. Oyun becerileri kontrol edilmeli. Çocuğun her dediği yapılmaz. Gelişimi üstünde hareket edilirse, çocuk davranış problemi sergiler.
Yaptığımız işi sevmeli ve insanlara da değer vermeliyiz. Okullarda eğitim ve bakım hizmeti karıştırılıyor. Çocuğun her dediği yapıldığı için, okul bakım hizmeti vermiş oluyor. Çocuklara güzel yaklaşım ile eğitim hizmeti verilmesi gerekiyor. Çocuğa çok fazla komut verilirse, yanlış sonuçlar ortaya çıkıyor. Otorite yok olur. Anne veya baba otoriteye sahip olmalı. Tek çocuklu aileler ile çok çocuklu aileler arasında fark bulunuyor. Çok çocuklu ailelerdeki çocuklar özgür ve rahat yetiştiriliyor. Tek çocuklu ailelerdeki çocuklarda güven sorunu ortaya çıkıyor.
Çocuklara eğitim verildiği anda sözlü ifadeyle komut verildiği gibi, bedensel mimiklerle de komut vermeye çalışın. Bazı şeyler görmezden gelinebilir. Çocuğun yaptığı davranış zararlı değilse görmezden gelinebilir. Çocuk ve aile eğitimi yapıldığında, çocuk ve çevresi de dikkate alınmalı, dedi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
35,99% -0,64
3010,00% 1,63
5006,70% 1,01